Războiul continuă cum a început; cu rușii care comit crime de război și împotriva umanității, de vreme ce bombardează deliberat instalații portuare la Odesa, ca să împiedice pe multă vreme exportul maritim de grâne ucrainene.
Și cu ucrainenii care rezistă. Și ripostează cum știu: civilizat. Degradând bazele militare ale rușilor. Aruncându-le ân aer depozitele și arsenalele. Atacând unitățile unui inamic cu o armată din ce în ce mai slabă.
La 19 iulie, rușii au lansat un al doilea val consecutiv de bombardamente asupra infrastracturii civile din portul Odesa și de aiurea, în timp ce armata lui Zalujni a aruncat în aer o bază militară rusă din Crimeea, care a explodat și a ars, ore în șir.
Nimic nou pe frontul de sud?
Rușii au săvârșit la Odesa un nou ”act de terorism”, demascându-și atitudinea cu privire la securitatea alimentară globală, cum just a evidențiat consilierul prezidențial ucrainean, Podolyak, cerând întrunirea Consiliului de Securitate al ONU.
Nu e clar ce așteaptă el de la forul suprem al unei organizații mondiale în care au drept de veto Rusia și aliatul ei, China comunistă, iar Statele Unite se comportă, în timp ce le dau condiționat arme ucrainenilor, ca și cum ar fi o putere neutră, nealiată Kievului, extrem de circumspectă, să nu cumva să supere prea rău regimul Putin.
Podolyak ar avea mai mult spor dacă și-ar pune toate speranțele în militarii țării sale. Care, pe frontul de est, au avansat la nordvest de Bahmut, dislocându-i din pozițiile lor pe rușii de la Orihovo-Vasîlivka.
Or, fiecare nouă retragere rusă e dureroasă și la fel de umilitoare pentru dictatorul de la Kremlin ca riscul de a fi reținut în baza mandatului de arestare al CPI, motiv pentru care tiranul a renunțat la summitul BRICS din Africa de Sud.
Înjosirea lui Putin. Cine îl alintă. Și cu ce preț
”Să nu-l umilim pe Putin”, ceruse în repetate rânduri și președintele Franței, Macron, în asentimentul unor lideri europeni.
Lor și colegilor lor americani, asiatici și africani, care se arată extrem de grijulii să ”nu escaladeze” conflictul și să nu cumva să-l ofenseze pe Putin și deci nu înarmează suficient Ucraina, condiționându-i grotesc, ca SUA, utilizarea arsenalelor livrate, astfel încât să nu-i poată veni rapid de hac armatei ruse, le pot ”mulțumi” din inimă oamenii amenințați de foamete.
Care va lua proporții, pe plan global, fiindcă Ucraina nu-și va mai exporta pe mare cerealele.
Moartea își va celebra veselă recolta nu doar în Ucraina, ci și în zonele africane lovite de urgia lipsei de hrană. Zone murind din cauza inaniției.
Iar rușii se vor adânci și ei în catastrofa provocată de regimul Putin. Armata rusă va continua să îngrașe pământul minat și nerecoltat al Ucrainei cu sângele militarilor ei.
La rândul lor, ucrainenii vor continua să-și îngroape eroii compatrioți, uciși pentru apărarea țărânei natale.
Iar Putin se va lăfăi, împreună cu sosiile și soțiile lui, în memoria inamicilor pe care i-a asasinat, în ura țărilor pe care le-a invadat, în tragedia cetățenilor care ”nu l-au meritat” și în nefericrea globului pe care-l terorizează, ca să ducă pe noi culmi stalinisto-hitleriste expansionismul genocidar al Rusiei postcomuniste.
Nimic nou pe frontul de sud. Nimic nou nici pe cel de est. Dar ce se întâmplă în Vest?
Ce se petrece în capitalele noastre europene și americane? Oare nu putem să batem obrazul responsabililor occidentali care, din motive neclare, le refuză ucrainenilor armele și muniția necesare îngenuncherii definitive a monstrului inuman, colonialist, imperialist și ucigaș în masă de la Kremlin? Cât timp va mai fi lăsat să-și facă de cap? Ce părere aveți, domnilor Biden, Sunak, Scholz, Macron, Orban, Iohannis? Dar dvs, doamnă Meloni? Domnule Duda?
Da, polonezii, balticii și poate și britanicii ar fi vrut, dimpreună cu ucrainenii ce-și varsă propriul sânge pentru apărarea valorilor occidentale, să-și asume riscuri mai mari ca să ucidă celenterata de la Moscova. Iată însă că, ”grație” administrației din Washington, aliaților Americii, neputinței multora din partenerii lor, hidra e bine mersi. Și omoară pe mai departe. Până când? Nu știm.
Doar Casa Albă ar putea ști. Dar tace mâlc. Sau vorbește pe canale clandestine cu Moscova, prin CIA. Și mai pune totodată fundă unui pachet, ce-i drept substanțial, de ajutoare militare pentru Ucraina, cu totul insuficiente ca să rezolve problema.
S-o rezolve? Dar cum? Prin înfrângerea armatei ruse, prin debarcarea dictatorului, prin instalarea unei noi conduceri la Moscova și încheierea unui tratat de pace.
Or, nu mai există de mult om cu scaun la cap în lume, care să nu știe că aceasta este singura soluție viabilă în fața unui regim care nu se poate opri de la sine din a comite crime și a purta un război genocidar.
Nu stiu in ce scenariu ar putea fi Rusia infranta. Daca Rusia e infranta in Ucraina, in mod cert Putin ar fi inlaturat de la putere si, probabil, succesorul ar incheia o pace cu Ucraina, dar nu stiu cum ar putea fi Rusia infranta. Cum ar putea Ucraina sa recupereze teritoriile ocupate? Contraofensiva (sau ofensiva) Ucrainei bate pasul pe loc, situatia e “complicata” (asa spune si comandamentul Ucrainei, si reprezentantii NATO, nu eu afirm asta). Nu cred ca e posibil ca Occidentul sau US sa furnizeze atata armament incat armata ucraineana sa poata impinge ocupantii pana la granita cu Rusia. Sunt foarte sincer, nu-s platit de nimeni, nu-s nici defetist si nici prorus. Pur si simplu nu-mi pare deloc realist sa crezi ca Ucraina poate infrange militar Rusia. Nimic de pe teren, nimic din istorie si nimic previzibil nu sprijina aceasta ipoteza.
Va fi lovitura de palat. Prigojin a aratat ca se poate. Precedent creat Dom Vali.
@robertloigner
Asta este cu mult mai probabil decat o victorie militara. Nu stiu cat e de probabil in viitorul apropiat…
Am să vă răspund pe larg într-un text viitor.
Va multumesc frumos! Sa stiti ca apreciez munca dumneavoastra si textele pe care le publicati (cam pe orice tema). Doar aici si pe Contributors nu sunt cenzurat, in rest… (ex: am intrebat ieri pe Hotnews si pe G4 daca cei care scriu articolele despre “valul de caldura” stiu ca iulie era denumita “Luna lui Cuptor”. Nu a aparut niciunul dintre comentariile mele.)
Îmi pare sincer rău că sunteți cenzurat. Mi se pare absolut revoltător. Și eu am fost și sunt cenzurat (inclusiv prin shadow banning). Iată motivul pentru care am dat drumul acestui blog, ca fief anti-cenzură.
Bravo Dumneavoastra. Dar cei de facut cu molima asta, e vre-un vaccin? Ajungem la 1984 al lui Orwell
E un vaccin: curajul de a spune totuși adevărul, indiferent de consecințe. Care sunt ce-i drept neplăcute. Ești cenzurat. Dar curajul are măcar virtutea (deloc neglijabilă) de a te face mai puternic și de a-l slăbi pe cenzor.
Aveti acelasi nickname si pe Contributors? Intreb doar sa va urmaresc postarile si sa va raspund daca pot. Pareti un om la locul lui si bine crescut. Numai bine Vali
@robertloigner
Da, tot Vali sunt si acolo. Multumesc frumos pentru apreciere, sa aveti o seara linistita!
Ce carte joaca Turcia cu cerealele..A batut palma cu SUA ca lider/pivot regional cu interese in Caucaz si Asia ex- sovietica? Poate SUA sa forteze Tratatul de la Montreux si sa pazeasca direct coridorul cerealelor?
Tratatul de la Montreaux nu poate fi frant. Turcia incearca sa sape un canal paralel Bosforului. Poate doar acolo, dar e cale lunga.
Dupa mine, cu mintea mea mica, doar nave militare turcesti sa pazeasca convoaie de garane ucrainiene. Nu vad alta cale.
Ori începe lumea să se apere de crimele Rusiei, convingând SUA și NATO să-și asume răspunderi defensive, ori moartea va continua să-și facă de cap. Turcia nu cred că vrea să intre singură în război de partea Ucrainei. Și apoi, dacă e atacată Turcia, e atacată NATO. Complicată ecuație.
Mă tem că SUA n-au bătut palma decât cu Patrușev. Turcia nu cred să vrea să se expună prea rău.
Patrușev cred ca e o alta lighioana. Deajuns sa te uti la fata lui…
Dar cine stie, poate e mai lucid?
Nu l-am vazut la pieptul gol pe un cal.
Dacă era mult mai lucid nu era, cred, unde e. Fugea de mult la americani. Dar e posibil să nu fie absorbit toal de delirul mesianic și hybrisul ruscist al lui Putin.