Ucraina, Rusia și puterile implicate de o parte sau de alta a acestui prim mare război european al secolului își ascut ghearele ca să facă față cerințelor psihologice, propagandistice și tehnologice ale modernității. Conflictul militar se mai dispută și cu tancuri, obuziere, aviație și trupe de infanterie.
Dar mai mult, parcă, decât blindatele, elicopterele și rachetele – tot mai vulnerabile, în parte, la scuturi antirachetă – joacă un rol considerabil dronele. Și războiul stelelor. Precum și narativele care le însoțesc în mare parte dezinformator și pot ridica sau distruge moralul trupelor.
Atacul de la Isfahan
Face furori în rețele, ceea ce ziarul Jerusalem Post numește un succes major împotriva unei fabrici de drone iraniene din Isfahan, atacate, se pare de drone. Din orașul unde se află și un depozit de muniție al armatei iraniene s-au auzit trei deflagrații puternice. Numărul acestor explozii contrazice narativul, probabil fals, al propagandei ayatolahilor, potrivit cărora apărarea antiaeriană ar fi dejucat atacul, doborând aparatele de zbor înainte de a produce pagube însemnate.
Până se va clarifica integral incidentul, care pare să fi avut loc sâmbătă seara, concomitent cu un cutremur în Azerbaidjan, cu epicentrul situat la 1000 de km de Isfahan, massmedia arabă din Golf, o regiune care se simte direct amenințată de iranieni, ”știa” că drone mici atacaseră fabrica de drone de la Isfahan, oraș situat în centrul imperiului islamiștilor de la Teheran.
Potrivit lor, ar fi fost doborâte două drone, în timp ce a treia ar fi cauzat doar ”pagube minore” la un complex militar, citim în Jerusalem Post. S-au înregistrat morți și răniți? Nu e clar.
Cui prodest?
Ucrainei. Căci dronele (arme ieftine, dar extremd e destructive) joacă un rol considerabil în bombardamentele rusești și în atacurile și crimele Rusiei din august 202 încoace.
Și Israelului.
Cine are abilitatea unui astfel de atac în afara americanilor, israelienilor și, posibil, al arabilor din Golf?
Au mai fost și alte atacuri sau tentative de atac, cum sugerează unele relatări privind o activitate subită la baza aeriană iranian Mehrabad? Agenția AP, reluată de presa israeliană, releva că lovitura pare a fi fost dată în vestul orașului Isfahan, unde Iranul n-are doar ”o bază aeriană pentru flota ei de avioane militare americane F-14, ci și un centru de producție și cercetări privind combustia nucleară”. Hopa. Combustia nucleară? Au. Doare.
Tripla întrebare cheie e: cine a lansat dronele atacatoare, de unde anume și ce efect a avut operațiunea. Un iranolog expert reluat de Jerusalem Post, e vorba de Jason Brodsky, care amintește că Iranul și-a sporit în ultimii ani fabricile de drone și rachete, afirmă că la Isfahan ar fi fost țintită fabrica MODAFL, iar maniera de a o distruge copiază atacul din iunie 2021 asupra fabricii TESA Karaj. Când dronele au fost lanste din interioriul Iranului. Cine are agenți în Iran? Ați ghicit.
Picant e că atacul asupra unei fabrici de drone s-a derulat cu drone, cum evidenția aceeași publicație din Orașul Sfânt. Iată, deci, războiul modern. Niște microcipși instalați într-o jucărie ce distruge nu se știe bine cum și de unde o fabrică de armament ultramodern, de care o tabără beligerantă, agresoare și criminală, ca a Rusiei, are urgentă nevoie ca să-și continue genocidul în Ucraina. Iar israelienii – dacă ei au fost – le taie socoteala de acasă și le-o prezintă pe cea din târg.
Fața războiului hipermodern
Jucărie? Calculatoare? Robotică? Informaticieni? Au devenit net mai importanți decât generalii gen Ciucă. Israelienii au realizat că trebuie să-și modernizeze și sateliții militari. Teatrul acestui război din prelungiri sau, poate, al următorului, va fi și cerul înstelat. De unde vor fi chemați să intervină Dumnezeu, apărătorul poporului Său, precum și îngerii protectori ai națiunilor beligerante, dacă oamenii de știință ai uneia sau alteia din părți vor claca în noua versiune de Star Wars.
A instala sateliți capabili să se apere de atacuri inamice și să distrugă sateliții de spionaj ai uneia din tabere, lăsând oarbă, sau chioară țara vrăjmașă, iată viitorul glorios al conflagrațiilor militare. Nu că nu va mai fi nevoie de eroi, de tancuri de, avioane, elicoptere, de mortiere și obuziere. de infanterie și de artilerie. Și, mai ales, de o industrie de armament performantă.
Dimpreună cu o industrie performantă de fabricat narațiuni care să dea pe spate moralul trupelor inamice.
Ucraina va trebuie să și le dezvolte grabnic pe ambele. Îi trebuie urgent în special o industrie de armament modern, capabilă să-i producă acasă toate arsenalele necesare, inclusiv, poate, unul nuclear, ca să fie ce-au anunțat mai-marii de la Kiev că vor să ajungă țara lor. Și anume un Israel în spațiul ex-sovietic. Până atunci, Ucraina va fi silită să se bazeze de furniturile de arme ale Occidentului, care-i livrează prea lent prea puține arme suficient de performante.
Dar și în această privință, Ucraina beneficiază de un avantaj potențial considerabil. Care, de îndată ce Rusia va escalada operațiunile, ar începe eventual să aibă un impact fulminant, hotărând până la urma soarta și deznodământul ostilităților. De partea Ucrainei e America. Și Vestul. China, Coreea de Nord și Iranul, precum și dictaturile național-comuniste din America Latină nu vor putea în veci livra Rusiei, o țară cu PIB-ul Spaniei sau Italiei, care a câștigat al Doilea Război Mondial doar grație producției de arme americane, ce pot și vor livra Ucrainei Statele Unite, Germania, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie, odată ce-și vor pune industriile de armament pe picior de război.
La care se adaugă uzinele de armament deloc neglijabile ale australienilor, scandinavilor, polonezilor, cehilor și balticilor. Ca și ale japonezilor și sud-coreenilor. Dezastrele regionale și geopolitice, provocate de regimurile de la Moscova, Beijing și Teheran, aroganța și amenințările lor expansioniste, din ce în ce mai stridente, le-au creat dictatorilor Putin, Xi și Khamenei dușmani puternici pretutindeni, din Taiwan până în Irak, din Australia până în Arabia Saudită, Golf și Israel, din Japonia până în Norvegia, Suedia și Finlanda.
Nu, Putin nu va câștiga acest război. Deci îl va pierde Rusia, chiar dacă va mai dura mult. Chiar dacă l-ar înlocui Prigojin pe tiran. Sau cine știe ce alt wagnerian mârlan, alt mocofan, brotan, ori simian.
Extraordinar scris Dom Iancu, va multumesc.
Şi eu vă mulţumesc, la rândul meu pentru feedback! Contează mult pentru mine.
Ca de obicei, analiză pertinentă. Mulțumim frumos.