Cele mai noi articole · Politică internațională

O reacție adecvată a Vestului

În așteptarea deciziei NATO și a rezultatului investigației exploziei din satul polonez, să stăm strâmb, să judecăm drept și să stabilim care ar fi reacția adecvată a SUA și a Alianților nord-atlantici la cele petrecute, marți seară în Polonia. Dacă se confirmă că Polonia a devenit victima unui friendly-fire, deci a unei rachete defensive ucrainene rătăcite, lucrurile stau altfel decât în cazul unui atac rusesc deliberat.

În cazul unui atac intenționat, e limpede că trebuie activat Articolul 5 al Tratatului NATO. Din contră, în cazul unui accident este nevoie de alte reacții, nu însă mult mai puțin aspre față de Rusia. Căci până la urmă și un accident dacă ar fi fost incidentul polonez, Moscova este de vină pentru cele 100 de rachete lansate ieri asupra Ucrainei și a infrastructurii ei civile și, în genere, pentru războiul ei de agresiune declanșat asupra Kievului, care nu ocolește nici zona de graniță cu statele NATO.

Acest război rusesc după cum apreciază experții occidentali, e un război asimetric, în care Rusia profită de pe urma excesivei prudențe americane, pentru a distruge Ucraina, bombardând-o astfel încât să o propulseze în comuna primitivă. Împăciuitorismul american și occidental îi permit Moscovei să perpetueze cu bombe și rachete, un război pe care l-a pierdut pe câmpul de luptă. Cât timp Rusia nu va fi oprită, pericolul unor incidente ca cel de la granița polono-ucraineană va continua să plutească asupra statelor NATO. Pentru ca Moscova să fie oprită, trebuie ca Statele Unite și Occidentul să instituie fie și într-un târziu, paritate și simetrie, în acest război asimetric.

Aceasta este și părerea unor experți militari occidentali. Potrivit unui specialist german, e important ca America să dea un ultimatum Rusiei, să îi ceară să oprească imediat nebunia acestor bombardamente, în caz contrar urmând o înarmare a Ucrainei, care să îi dea Kievului posibilitatea de a bombarda la fel, întreaga Rusie. A avea ca Statele Unite, mijloacele necesare stopării acestei demențe și a acestei barbarii, și a nu le folosi este iresponsabil. Nu doar față de Ucraina, ci și de statele NATO.

Un gând despre „O reacție adecvată a Vestului

  1. Este o prostie din partea Occidentului de a nu permite Ucrainei să răspundă pe picior de egalitate agresorului imperialist colonialist rus! In istorie nu se mai cunoaște un caz similar. Este dreptul natural al oricărui stat de a-și distruge agresorul, la el acasă.

    Trimis de pe iPad‑ul meu

Scrie un comentariu