Plagiatorii rămân în poziții cheie, în guvernul României. După plecarea din cabinet a multiplului academician Sorin Cîmpeanu, executivul țării continuă să se laude în poziții cheie cu hoți de idei, de texte, de titluri, de prestigiu și de indemnizații pe bază de diplome. Între ei e premierul Ciucă.
Dar ce e cu ministrul de interne, Bode? Teza de doctorat a ministrului de Interne al României, Lucian Bode, include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”, a constatat Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj. N-ar fi însă clar, potrivit Comisiei, dacă ”plagiatul a fost intenţionat sau a derivat mai degrabă din necunoaşterea sau neaplicarea tehnicilor de citare”.
Altfel spus: nu e cert că Bode a furat cu bună știință. E posibil să fi furat involuntar. Din ignoranță. Pentru că n-a știu săracul ce face. Cum vă place? Oare ce e mai bine? Mai dezirabil? Mai civilizat?
Oare ce e academic mai acceptabil? Moral și politic mai admisibil? Ca hoțul să știe că săvârșește o faptă ilegală? Să nu știe? Să știe sau să nu știe, dar să fie promovat într-o funcție de ministru?
Și, nota bene, nu e orice fel de funcție. Căci deținătorul portofoliului internelor e șeful polițiștilor. E șef peste cei însărcinați și obligați să vegheze ca în țară să nu se fure. Iar dacă se buzunărește, se delapidează, se fraudează, se jecmănește, se ecrochează și se hoțomănește, jefuitorii, șuții, ciorditorii, furii, hoții, escrocii și jecmănitorii să fie prinși. Să fie deferiți justiției. Să fie condamnați și expediați după gratii. Și acolo să rămână. Până când? Până își ispășesc pedeapsa.
Or, Bode nu va fi pedepsit cu închisoarea pentru furtul lui. Voluntar. Sau involuntar. Ba nu are aerul că va fi sancționat în vreun fel. Nici măcar moral sau politic. Nu poate fi sa ncționat nici măcar printr-un avertisment scris, pentru încălcarea normelor de bună conduită, căci Bode nu e universitar. Altfel spus, va scăpa. Va continua să conducă, așa plagiator cum e, instituțiile României însărcinate să facă legea să fie respectată, iar nu tratată cleptocrățește, ca și cum cinstită e nu legea, ci fărădelegea. Mai ales de n-ai știut că furi.
E bine așa? Cum să nu? Ce poate fi mai bine? Într-o epocă a războaielor hibride și fierbinți, a pericolului unui conflict nuclear, a inflației galopante și a fricii față de ziua de mâine, a crizelor existențiale pentru democrație, a ascensiunii extremismelor revoluționare care încearcă să răstoarne ordinea de drept, ce nevoie să fie oare de guvernanți onești și nediscreditați?
De ce să aibă România nevoie de miniștri cinstiți și de încredere, care să nu poată fi bănuiți de ignoranță sau de un furt fie și involuntar și cu atât mai puțin de o hoție comisă cu bună știință? Și pe urmă ce e cu UE? N-au prins-o și pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen cu o teză de doctorat plagiată nu ca a lui Bode, în proporție de 2,5% ci de 20%? Și nu i-au dat voie să-și păstreze titlul? Ba i-au dat. Doar n-o să spunem noi acum: ”quod licet iovi non licet bovi”. Doar n-o să afirmăm că n-are voie preferatul lui Iohannis ci se permite pupilei lui Merkel și Macron? Ce-i drept, Ursulei von der Leyen profesorii care i-au verificat teza i-au certificat că a predat o lucrare originală, care oferea totuși noutăți științifice.
Atâta doar că lui Bode nu i s-a verificat toată teza de doctorat. UBB a controlat ”doar ce s-a reclamat”. De ce? Chipurile pentru că Babeș-Bolyai nu ar avea ”capacitatea”. Dar atunci, 2,5% plagiat nu e clar procentualizează. Și nici cine trebuie să aibă capacitatea necesară analizei. Nu mai bine i se lăsa Emiliei Șercan această misiune? De ce s-a mai chinuit UBB să întreprindă o analiză pe care o poate face doar parțial, nu integral? Vi se pare normal că Universitatea Babeș-Bolyai – una de top din România care coordonează doctorate, dar nu le poate verifica – n-a putut evalua întreaga teză a ministrului de interne? De ce n-au lăsat-o pe Emilia Șercan să depună acest efort imposibil pentru ditai Universitatea? Și pe urmă, vorba profesorului Marian Popescu, “de ce a fost acceptată la doctorat o persoană care nu cunoaște regulile elementare de citare?”
La ce ajută, oricum, niște dregători creditabili? Dar niște demnitari demni? La ce folosesc magistrați nemituiți și nemanevrați politic? În ce scop ar fi nevoie, într-o democrație, de televiziuni respectabile, care să nu fie în buzunarul partidelor politice aflate la putere, de jurnaliști nearondați oligarhiei și cumpărați de cleptocrație? Noi să fim sănătoși. Și la pungă groși.
Noi să intrăm în Schengen. Noi să le arătăm lor, proștilor. Noi să ne batem joc de aspirațiile românilor care-și doresc o țară ca afară. Care gândesc, dar mai și muncesc. Care nu sunt pensionari de lux cu pensiile lor speciale. Și nici beizadele, vai de ele, să primească ”portofele”.
Cum zicea șeful PSD Ciolacu despre Ministerul Educației? ”Acest portofel revine celor de la PNL”. Angelic e acest șef al PSD. I-a oferit între timp un ”portofel” la apărare și domnului Tîlvar Angel. Un angelică fără frică. Pentru că nu pot ei să fure (voturi, pensii, funcții, bani de bani) cât putem noi să propulsăm în guvernul României îngeri harnici, muncitori, soldați disciplinați și neplagiatori.
Cât despre plagiatorii miniștri ai României ”educate” a lui Iohannis? Ce le pasă lor, miniștrilor? Cât despre Bode? E liniștit și Bode, ”la râpa Uvedenrode”. Unde nu se iese în evidență. Se cântă ode, între gasteropode. Și mirificele miriapode. ”Suprasexuale. Supramuzicale”. Dar infraplagiatoare.