Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

Bluful lui Putin din a patra zi de război

Putin și-a plasat forțele nucleare în stare de alertă ridicată. Măsura, intens mediatizată, a alarmat zeci și sute de milioane de oameni.

Ce înseamnă acest demers, motivat prin trimitere la ostilitatea alianței nordatlantice?

O tentativă de intimidare demarată în disperare. E o măsură menită să răspândească panica și să-i determine pe ucrainieni să capituleze, deși (sau, mai precis, tocmai pentru că) sunt învingători mai peste tot în fața trupelor invadatoare rusești. Nu e de mirare că agenții de influență ai lui Putin răspândesc zelos la televiziunile arondate narativul, potrivit căruia Putin ar fi în stare să se folosească de arsenalul său nuclear.

E un fals. E o mostră de război psihologic menit să-i determine pe ucrainieni să fugă panicați din țară și pe occidentali să se redezbine și să vrea negocieri.

Dragi ucrainieni, dragi români și dragi occidentali. Încă o dată. Nimeni nu va îndrăzni să se folosească de arma nucleară. Nimeni. Nici Putin. Care, sunt convins, nu e nebun, dar știe că a pierdut (într-un fel sau în altul) războiul și vrea să-l câștige in extremis, printr-o amenințare dementă, care să scoată în evidență că el, Putin, ar fi chipurile ”nebun” și ”impredictibil”, pentru ca să i se cedeze ”nebunului”.

O amenințare pe care – aceasta e convingerea mea – n-ar îndrăzni în veci s-o materializeze, dar care, Cristi Preda are dreptate, va avea efectul de a amplifica solidaritatea internațională.

Nu, nu e nebun. E doar un psihopat, un pocherist și un dictator încolțit de propria lui prostie și trufie. E ca și cum ar striga la masa verde ”plus potul” un individ căruia i s-a plătit sec la o cacialma gigantică și a fost prins în izmenele lui Mihalache. Atîta poate? – mă întreabă cineva. Atâta, îi răspund. De ce doar atât?

Pentru că dictatorul rus e de mult ”victima” vestului. Și pe dictatorul rus anii de împăciuitorism occidental, de alint și de cocoloșire ”realpolitică” a liderilor din Apus au sfârșit prin a-l convinge că el însuși, nu doar Rusia, ar fi un soi de Hercule. În Ucraina condusă de regele ”David” Zelenski, puternicul dictator s-a dovedit un Goliath și a pățit ca el. În reacție la șocul ciocnirii cu realitatea, Putin mai încearcă un bluf și mai neobrăzat. Va pierde iar pe mâna lui.

Scrie un comentariu