Cele mai noi articole · Politică internațională

Canada nu mai este, pe moment, o democrație

Canada a încetat să fie o țară democratică. Sau e pe cale de a fi considerată orice, numai o democrație nu.

Autoritățile de stânga de la Ottawa îi pedepsesc pentru opinie politică pe cetățenii Canadei.

Și le jefuiesc printr-o măsură nejustificată și tiranică banii, spre a câștiga in extremis, prin demersuri complet disproproționate, o dispută politică, pe care în ochii multor zeci de milioane de canadieni au pierdut-o deja fără drept de apel.

Sancționați de o putere extremistă se văd clienții unor bănci, cărora, ca niște veritabili tăinuitori de mafioți, oficialii canadieni, acționând pe baza unui furt, le-au înghețat conturile bancare. De parcă ar fi Rusia lui Putin sau China comunistă. Au făcut-o pe baza utilizării unor liste cu numerele lor de cont, furate de pe un site de crowd-funding de un hacker. Care n-ar fi exclus să fie agent al serviciilor secrete canadiene.

Sunt osândiți la această nedreaptă și samavolnică pedeapsă, nedemnă de un stat de drept și de o democrație, acei membri ai poporului nordamerican care și-au asumat un drept firesc.

Acela de a dona bani unor protestatari, siliți anterior de stat să-și piardă locul de muncă, dacă nu acceptă o lege arbitrară, care le încalcă drepturile elementare (între care dreptul de suveranitate asupra propriului lor corp). O lege, împotriva căreia au tot dreptul să protesteze pașnic și democratic.

Ceea ce au și făcut, deși protestul lor e discutabil în măsura în care, fie și pașnic, a blocat traficul în capitală, provocând riveranilor considerabile pierderi economice.

Dar dată fiind natura actualului regim de la Ottawa, mai contează oare cum își fac oamenii revoluția de catifea? Fapt e că acei canadieni care au susținut protestul camionagiilor adunați la Ottawa, se văd în situația de a nu mai avea, la rigoare, din ce trăi. Pentru că li s-au sechestrat și criptomonedele.

Or, șoferii profesioniști pe care i-au ajutat să supraviețuiască măsurilor represive ale guvernului s-au văzut calificați de oficiali, abuziv, drept ”teroriști”, doar pentru că participă la protestul maraton, deși camionagiii n-au fost condamnați de nicio curte de justiție. Și demonstrează nu pentru terorism, ci pentru libertate.

Iată însă că, în reacție, o putere de stat despotică alege să procedeze la adoptarea de măsuri represive fără precedent și fără egal în state necontrolate de cleptocrații și regimuri totalitare.

În reacție, Elon Musk a exagerat, revoltându-se împotriva abuzivului premier. L-a comparat în meme pe extremistul premier canadian cu Hitler, în ideea că genocidalul dictator nazist n-ar fi prădat și el, ca Trudeau.

Or, liderul nazist i-a jefuit pe evrei înainte de a-i teroriza, maltrata, deporta și apoi extermina în masă. E, totuși, o diferență.

Dar și Trudeau a făcut-o lată. Părăsit complet de uzul rațiunii, Trudeau a denunțat-o demențial pe Melissa Lantsman, o evreică descendentă a supraviețuitorilor Holocaustului, că s-ar fi ”raliat”, chipurile, ”celor care flutură zvastica”. Deputata conservatoare din Congresul canadian îi ceruse pe bună dreptate lui Trudeau să înceteze să-i calomnieze pe toți camionagiii manifestanți ca fiind, chipurile, ”extremiști”.

Mai nou, deputata i-a solicitat să-și ceară iertare, deși e absolut clar că premierul apucat ar trebui nu să se scuze, ci să lase guvernarea altora, mai destoinici și mai puțin smintiți. E nevoie ca poporul canadian să-i ceară imperativ demisia.

Pentru că actualul prim-ministru canadian, al cărui idol aud că ar fi fost sângerosul criminal comunist Fidel Castro, e, ca om politic, un ins total ratat și incompetent, nu doar dus cu capul. În fond, și-a divizat poporul, stigmatizează o parte a lui, iar mai nou e vădit incapabil să-și mai păstreze autocontrolul. Trebuie să fie total disperat de procentajele din sondaje care-l arată extrem de impopular din pricina manierii în care și-a condus țara.

Un astfel de neavenit aflat la butoanele guvernului majestății sale britanice pătează și dezonorează grav și durabil blazonul și drapelul țării lui, dacă nu și stema Regatului Unit.

2 gânduri despre „Canada nu mai este, pe moment, o democrație

  1. Cred ca Trudeau si-a distrus cariera politica, dar pretul platit de canadieni e mult prea mare pentru atat de putin.

Scrie un comentariu