Cele mai noi articole · Politică internațională

Vestul și sancțiunile lui varză

Cum își pătează unii mâinile cu sângele vărsat de Putin? Cu ce sunt omorâți copiii ucraineni la Kramatorsk sau Kremenciuk? Sau la Odesa? Cu rachete de fabricație rusă. Rusă? Aiurea. Cu corupție. Cu proiectile balistice produse de Moscova în cooperare cu Vestul. Și exportate în Rusia de China și de alte țări și concerne profitoare.

Că sancțiunile occidentale sunt ca un șvaițer am reliefat în repetate rânduri. Am reiterat, de asemenea, până la sațietate, că oficialii occidentali sunt adesea plini de sforăitoare angajamente solemne de ajutorare a Ucrainei, dar unele din țările lor, între care SUA, Germania și, parțial, Franța (spre deosebire de baltici, polonezi, cehi, scandinavi și britanici) fac în fapt prea puțin pentru ajutorarea militară a trupelor Kievului.

Care, în mod inexplicabil, deși apără și democrațiile occidentale, la ale cărei valori a aderat Ucraina provocând furia și invazia rusă, nu dispun încă de o aviație performantă, demnă de acest nume. Ori de numeroase sisteme de arme apusene.

Asistență pentru Rusia? Sau embargo?

Cu atât mai fericiți sunt rușii de ajutorul occidental. De ajutor occidental? Nu sunt sub sancțiuni? Răspunsul este: da. Sunt sub sancțiuni. Care sunt varză. Astfel încât rușii primesc ajutor occidental. Și încă substanțial. Prin fentarea sistematică a sancțiunilor. Fentare care le oferă rușilor cipurile, componentele necesare fabricării ucigașelor rachete de croazieră. Așa cum nu mult mai puțin asasinele drone iraniene sunt doldora de componente chinezești. Dar China nu e supusă vreunui embargo.

Minciuna face pui. Putin se jura în februarie 2022, într-o conversație cu președintele Franței Macron, că Rusia n-ar avea nimic de-a face cu mercenarii Wagner, pentru ca, mai nou, să afirme, imperturbabil, că Ministerul rus al Apărării și bugetul de stat al Rusiei au finanțat acest grup al lui Prigojin cu zeci de miliarde de ruble, în speță cu cel puțin un miliard de dolari. Din banii contribuabililor ruși. Și din afaceri cu Vestul și state terțe.

Publicația ucraineană Kiev Independent a publicat o amplă investigație pe marginea componentelor occidentale din rachetele care sfârtecă femei, copii și bătrâni, precum și ziariști autohtoni ori străini în pizzeriile din orașele și satele ucrainene.

Promisiunea apuseană, potrivit căreia se va împiedica accesul Rusiei agresoare la aceste componente, s-a dovedit zadarnică. Prin urmare, Rusia nu doar că nu și-a redus producția de rachete, ci a majorat-o, după cum reiese din investigații oficiale ale Kievului.

Care a studiat resturile rachetelor explodate în spațiul ucrainean. Rezultatul cercetării experților ucraineni a ajuns pe biroul ziariștilor independenți ai publicației Kiev Independent.

Potrivit ei, constantul export în Rusia de microcipuri și alte piese electronice de la concernele gigant de semiconductori din SUA, Europa și Japonia a permis Moscovei să-și sporească producție de rachete și de muniție ”inteligentă”. Ele ajung în complexul militaro-industrial rusesc prin intermediul Chinei și altor state terțe, care le achizționează în Vest și le vând rușilor.

Cine sunt marii hrăpăreți?

Care sunt concernele occidentale implicate în acest rentabil comerț cu moartea ucraineană?

Marii profitori sunt, potrivit acelorași surse, Texas Instruments, AMD (lider global pentru sisteme inteligente și integrate), XILINX (o filială a AMD), Integrated Device Technology, Intel, Altera (o filială a Intel), Infineon, Cypress Technologies (o filială a concernului german Infineon), Nexperia din Olanda și elvețianul Numonyx înarmează cu ”inteligență high tech” sculele ruse ale morții.

Nu e prima oară că se atrage atenția asupra revoltătoarei colaborări cu China comunistă și alte state care ajută Rusia să tragă în piept sancțiuniule occidentale. Care sunt un fel de praf în omenoșii ochi, plini de milă de ucraineni, ai lumii. Și un fel de probă supremă a campionatului mondial al duplicității și ipocriziei.

Iar acest comerț sinistru nu e nici pe departe singura formă de abject și odios ajutor acordat criminalilor în masă de la cârma Rusiei. Cleptocrația rusă e ajutată în fel și chip de bănci și firme occidentale de avocatură, care scot basma curată oligarhi ruși din cercul interior al regimului putinist și le pun la adăpost și averile lor, parțial sau integral, după cum reiese din alte investigații.

La bâlciul duplicității: cum a corupt Estul Vestul

Pe de o parte Vestul e ferm, principial, moral și adoptă pachet după pachet de sancțiuni. Și pachet după pachet de ajutoare militare. Pe de alta, își bate joc plenar de sancțiuni și de interesele proprii, ca și de interesele propriilor cetățeni, dând voie Chinei să persifleze democrația. I se permite Chinei nu doar să primească înalți oaspeți apuseni, ca Blinken, ori să-și expedieze oficialii să facă turul cancelariilor europene, ca trimisul dictatorului comunist Xi, Li Qiang, ci și să cumpere și să vândă piesele cheie necesare Rusiei îngerului cu coasa, ca să cosească în masă în Ucraina.

Toate acestea par a fi consistente cu acuzele tot mai credibile, întărite de mărturiile unor whistle bloweri, de corupție la adresa președintelui Biden, a administrației fiscale, financiare și judiciare americane, la adresa măsurii duble care se aplică nu doar peste ocean, ci și în Germania. Unde un manager VW multimilionar, vinovat pentru pagube de miliarde, a fost condamnat mai nou la doar un an cu suspendare și plata unui mizilic de amendă. Asta, în timp ce inși de rând, vinovați pentru nu mult mai mult decât furtul unui ou, plătesc de se spetesc și pleacă după gratii pe mult timp.

Iată că nu doar minciuna face pui, ci și corupția. Un sistem mafiot generează altele. Occidentul pretindea că, pe principiul ”Wandel durch Handel”, nemții îi vor ”schimba” pe comuniști și regimurile lor totalitare marxiste, făcând comerț cu ei. Comerț și, se înțelege de la sine, concesii.

Regimurile totalitare au spus ”mersi”. Dictatorii au băgat concesiile și banii în buzunar și i-au corupt pe occidentali. Despre cei din urmă Lenin afirma că vor ”sfârși prin a ne vinde și funia cu care-i vom spânzura”.

Scrie un comentariu