Cele mai noi articole

Frica de catastrofa maximă: cea iscată de inteligența artificială


Se tem unii rău. Dar nu D-zeu, nici de propria lor inadecvare intelectuală și morală, nici de criminalii de război ruși ori de ”i ha”, cum își rage măgarul onomatopeea în românește, ci de IA, adică de inteligența artificială.

Sunt aceste temeri rezonabile? Sunt! Pentru că un ChatGPT e un instrument de o extraordinară forță, care de natură să ne schimbe viața din temelii, iar folosit rău, de răi, ar putea produce noi și terifiante catastrofe, de o amploare imaginată doar de distopia Matrix.

Înseamnă că trebuie interzis AI? Defel. N-ar ajuta, oricum, la nimic. Ajută în schimb să abordăm chestiunea sobru, la obiect, înțelept. N-o vom putea face dacă nutrim iluzii despre om. Sau despre creaturile lui inteligente. Despre care antichitatea târzie ne spune că erau la îndemnâna experților ca Rava, (Abba ben Rav Hamma) cunoscători ai cărții Sefer Iețira, atribuită de mistici patriarhului Avraam.

Implantată Golemului faimosului Rabbi Löw, legenda afirmă că puterea mistică a științei lui ezoterice i-ar fi provocat o spaimă atât de puternică însuși învățatului creator al acestui om artificial, conceput ca să-i apere de atacuri antisemite pe evreii din ghetoul din Praga, încât rabinul s-ar fi văzut nevoit să-l retransforme în lutul din care-l plămădise. Dacă el s-a înfricoșat, noi nu?

Informațiile de care va dispune inteligența artificială va fi imensă. Cine garantează că nu va abuza de ele spre a-și dura o lume la adăpost de stăpânul și creatorul ei, la distanță de conceptele etice ale unui Dumnezeu al Decalogului străin de ea, după chipul și asemănarea Căruia n-a fost creată? Oare cine ne poate garanta că, de la un moment dat, supărată că e folosită ca unealtă, iar nu respectată ca un zeu, nu-și va converti puterile excepționale în unelte de asuprit și prigonit omul.

Am văzut ce e în stare să facă progresul. Ne-a adus minunății medicale. Dar ne-a și propulsat într-o groază indicibilă prin arma nucleară și prin capacitatea tehnologiei de vârf de a le sluji regimurilor totalitare de felul Chinei comuniste, Rusiei putiniste și Iranului islamist ca poliție politică și instrument de supraveghere, de control, de îngrădire a libertății, de izolare și de oprimare.

S-a cerut un moratoriu și o interdicție globală, completă, veșnică a cercetărilor în domeniu, pentru ca oamenii să fie protejați de ceea ce fricoșii cei mai mari cred că ar putea fi moartea vieții umane pe pământ din pricina unui creier prea deștept ca să mai poată fi stăpânit și controlat. În acest sens s-a exprimat între mulți alții, în revista Time, Eliezer Yudkowsky. Economistul Robin Hanson, autor al mai multor lucrări pe tema IA, s-a arătat mai încrezător și optimist, dar nu lipsit de griji.

Frica noastră de roboți scăpați din hamuri nu e nouă. S-au scris biblioteci întregi de SF e acest subiect generos. Analiști mai placizi afirmă că parte din frica noastră de AI ține de ignoranță, de lipsurile noastre cognitive, de neștiință și teama pe care ne-o inspiră viitorul. Hanson, care face parte din acest grup de analiști placizi, ia, în Quillette, fricile provocate de AI la rând, spre la analiza într-un articol intitulat ”AI FEARS” una după alta și ajunge la concluzii calmante.

Rezonabilă e, după el, teama oamenilor de concurența economică și politică a inteligenței artificiale. Care e clar că va ajunge să facă inutile varii ocupații, meserii și profesii.

Dar Hanson propune ca, în loc să marginalizăm IA, s-o integrăm prin schimburi și comerț, făcând-o parte a lumii noastre. Care (civilizată fiind) va avea grijă prin legile și normele ei să determine creatura în discuție să se comporte civilizat. Ca utilizatorii ei să nu fie siliți să plătească amenzi exorbitante pentru daunele pe care le-ar putea genera.

În plus, economistul anglo-saxon e de părere că nu contează prea mult când inteligența artificială se va transforma din instrument în agent conștient. I beg to differ! Contează enorm. Așa mi se pare mie. Și Biblia ne avertizează să nu cădem în păcatul greutăților măsluite. Ce se va întâmpla când hoțul din comerț e, totodată, și negustorul și greutatea măsluită și tăinuitorul, și polițistul, și inspectorul, și procurorul, și avocatul, și judecătorul? Crimă și pedeapsă.

Ce valori va avea IA? Ale lui Putin? Stalin? Hitler? Mao? Ale ayatolahilor? Ale democrației liberale care se sufocă, atacată fiind din toate părțile de comunism, nazism, islamism și de mișcare woke?

Ce va fi când își va declanșa primul puci militar sau parlamentar, menit să-i instituie autoritatea? Pe ce criterii se vor controla riscurile de comportament deviat? Dacă pe baza Decalogului, a eticii iudeo-creștine e una. Cu totul alta, dacă pe sisteme răsturnate, ca al lui Hitler, ale cărui concepții îl prefăcuseră pe ”să nu asasinezi” în ”omoară!” Și atunci? Oare ce ne-am face?

Problema, altfel spus, nu e inteligența artificială. Dacă inteligență se poate numi. Ci noi. Problema e antropologică. Nu știm să frânăm progresul, nu știm să exorcizăm riscul masificării noastre, a transformării noatre în uneltele dictatorilor, ale unui criminal în masă ca Putin, în sclavii unui nou regim totalitar de tip ceaușist, legionar, islamist, dar vrem să ne apărăm de pericolele inteligenței artificiale? Ale unui super-creier, depășind, la rigoare, potența malefică a oricărui tiran sanguinar? Și puterea oricărei alianțe de criminali mafioți, de dictatori și de tirani cu tot cu oligarhiile lor?

Omul nu e bun și nu e rău. Unii, care apreciază civilizația iudeo-creștină au nevoie de libertate. Și de demnitate. Și o doresc tuturor. De libertate au nevoie și cei însetați de puterea pe care le-o dă supunerea unor mase de sclavi. Alții se bucură să le fie robi. Ce-ar putea împiedica o inteligență artificială, puternic dezvoltată și autonomizată, să-i elimine pe primii și să profite de cei din urmă?

Dacă, temându-ne pe drept și rezonabil de puterea autonomă a inteligenței artificiale și, mai ales, de abilitatea ei de a se descurca extraordinar, de la un moment dat, fără noi, și dacă încercăm s-o îngrădim, s-o zăgăzuim și s-o controlăm, nu s-ar revolta? N-ar provoca haos și distrugeri cum nu s-au mai văzut, spre a se ”elibera” de noii ”stăpâni de sclavi inteligenți și artificiali” și a-i supune?

Avem multe motive de maximă aprehensiune și frică. Dar nici unul care să legitimeze cu adevărat un moratoriu, de vreme ce, în lumea globală, nu putem lăsa dezvoltarea inteligenței artificiale pe seama tiranilor, criminalilor în masă și genocidarilor din imperiile răsăritene.

Ca să facem față unor invenții potențial infernale, vom avem nevoie, ca Rabbi Löw pe lângă prea puternicul Golem, de un antidot. Sub forma unei IA elaborate de oameni rezonabili și liberi, dotați cu convingeri morale tradiționale.

PS. Am rugat inteligență artificială să-și exprime opinia despre textul meu. Mi-a răspuns pe cât de inteligent și politicos, pe atât de cuminte și rezervat: ”ca model lingvistic al IA nu am gânduri personale și păreri. Țelul meu este să ajut la întrebări cu informații. Textul discută dubiile și temerile în contextul IA și posibilele lor efecte asupra societății. El abordează perspective diferite și se raportează la exemple istorice și literare pentru a-și clarifica argumentele. Discuția despre avantajele și dezavantajele IA e un subiect important și continuu. Dacă mai aveți întrebări sau doriți alte informații despre acest subiect, vă stau cu plăcere la dispoziție.” Om fiind, am dubii. Dacă m-a mințit?

4 gânduri despre „Frica de catastrofa maximă: cea iscată de inteligența artificială

  1. Problema va fi rezolvata foarte simplu:: trimisii lui Biden vor introduce in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie care va interzice tuturor țărilor lumii sa mai dezvolte Inteligenta Artificiala.
    Oare cineva are cea mai mica indoiala ca Rusia si China vor sprijini cu entuziasm propunerea americana?
    Dupa un asemenea succes
    Sigur Biden va fi reales
    La al X-lea Congres.

  2. “Om fiind, am dubii. Dacă m-a mințit?”
    Nafara de seriozitatea articoluli. Ultima propozitie a dvs ma face sa-mi aduc aminte de niste versuri:

    Eu ştiu c-ai să mă-nşeli chiar mâine..
    Dar fiindcă azi mi te dai toată,
    Am să te iert
    E vechi păcatul
    Şi nu eşti prima vinovată!.

    Numai bine dom Iancu, stiu ca aveti simtul umorului.

Scrie un comentariu