Cele mai noi articole · România · Spiritualitate

Răzvan Theodorescu și urma care nu scapă turma

Știa gândi. Știa și vorbi, deși graseia puternic. Era cultivat. De istorie chiar avea habar. Răzvan Theodorescu se bucurase, vădit, de o creștere aleasă. Și de o educație universitară pe măsură.

Părea să fie în stare să ajungă un mare boier al minții. Până a oprit emisia TVR în plină mineriadă, ca să facă jocul criminalului regim fesenist. Și s-a aflat că a avut dosar de informator ca ”sursă PCR”.

Provenea din elita unei ”burghezii sofisticate, cosmopolite, pro-occidentale”, cum nota profesorul Vladimir Tismăneanu, care l-a cunoscut bine, personal. Cum l-a cunoscut (vorbind cu el despre prietenul său, Răzvan Theodorescu), şi pe Vlad Georgescu, colegul istoric al fostului șef al TVR.

Neuitatul, sclipitorul, curajosul director al Europei Libere n-a pregetat să-și riște viața (și să și-o jertfească) pentru chemarea sa de istoric și de căutător al adevărului, în lumea dedată minciunii edificată de regimul comunist. Nu mai puțin briliantul său prieten, Răzvan Theodorescu, și-a pus viața după 1989 în slujba minciunii postcomuniste. A devenit, ca academician și mare șef al unei instituții de mințit popor la televizor răspândac fesenist și colportor, unealtă dezinformatoare și manipulator.

Cum a fost oare posibil ca acest intelectual rasat să treacă cu arme și bagaje în oștirea de propagandiști a infectului regim Iliescu? Ce demon l-a împins să aleagă acest drum?

Vladimir Tismăneanu are, din nou, perfectă dreptate să-l încadreze pe Răzvan Theodorescu alături de feseniști ca ”Augustin Buzura și Eugen Simion, ca partizan și beneficiar a ceea ce Patapievici a numit sistemul Iliescu.”

Theodorescu, scrie Tismăneanu, ”și-a folosit autoritatea de istoric pentru a denigra rezistența civică din Piața Universității și a sprijini emfatic si zgomotos sinistra mineriada din 13-15 iunie 1990”. Și dacă n-ar fi fost decât atât. Mulți s-au crucit decenii la rând auzindu-l.

Există oameni, între care și eminentul profesor Tismăneanu, care își amintesc și lucruri bune despre fostul senator PSD și ministru al culturii, întâmplate în genere înaintea funestei sale căderi în postcomunism.

Pentru mine, parcursul lui confirmă trist o regulă veche. Una de proveniență religioasă. Finalul unui om, nu începutul său, îi determină bilanțul. S-a căit înainte de a se înfățișa judecății finale? Bravo lui. Mi se pare înălțător ca un poet cândva stalinist, ca june literat, de felul lui Dan Deșliu, să ajungă la maturitate și la senectute să-și riște viața cu elan tineresc, ca disident, sub regim comunist, pentru conștiința sa, pentru adevăr, pentru dreptate, libertate și pentru compatrioții săi români.

Mi se pare extraordinar ca Vlad Georgescu să accepte, perfect conștient de riscuri și de consecințe, pericolul confruntării cu securiștii ucigași ai lui Ceaușescu, al cărui regim îl amenințase pe față, avertizându-l să nu cumva să autorizeze citirea, la microfonul Europei Libere, a cărții generalului Pacepa, – și el un credibil pocăit – autorul demascatoarelor ”Orizonturi Roșii”. I-a sfidat pe ticăloși. A plătit cu viața. Ce rămâne?

Înglodit în discreditare fără motive serioase, parțial din josnică lăcomie, parțial din rațiuni misterioase, Răzvan Theodorescu n-a reușit, la urmă, să facă saltul salvator, izbăvitor și purificator de nume și biografie, din autodegradare, în credibilitate. A căzut, dimpotrivă, în abisul ei. Ce păcat. Putea să-și pună cenușă în cap. Putea să-și asume și să regrete. Public, așa cum și-a comis nefăcutele. N-a vrut. Iar știința și educația cea aleasă nu l-au ajutat. I-au fost și îi vor rămâne pe veci dimpotrivă: o circumstanță agravantă.

21 de gânduri despre „Răzvan Theodorescu și urma care nu scapă turma

  1. Foarte bune scris Dom Iancu, citisem si articolul Domnului Tismaneanu; al dvs e mai ,cum sa-i spun, mai realist. Dl Tismaneanu a avut o relatie personala cu Razvan Teodorescu, poate de asta e mai rezervat.

      1. Sinteti cumva Petre Iancu fost corespondent la Iași a României libere.Recititi va articolele dinainte de 89,cele de preamărit a realizărilor sub înțeleaptă conducere a PCR și a secretarului sau general pe care îl așezați mai sus de Dumnezeu.Cind ați fost sincer?!

        1. Mă confundați puternic. Nu am fost niciodată corespondentul României Libere. Nu am lucrat la Iași. Și nu am lucrat niciodată în presa românească înainte de 89, pentru că nu am vrut să mint. Am publicat exclusiv în presa capitalistă.

  2. Off topic Dom Iancu, uitati ce face valuri. Si e CNN nu Clic Pentru Femei

    Far-right German leader criticizes government’s support for Ukraine
    From CNN’s Inke Kappeler

    Tino Chrupalla, co-leader of the AfD, speaks the 10th anniversary celebration of the right-wing Alternative for Germany (AfD) political party on February 6 in Koenigstein, Germany.
    Tino Chrupalla, co-leader of the AfD, speaks the 10th anniversary celebration of the right-wing Alternative for Germany (AfD) political party on February 6 in Koenigstein, Germany. (Thomas Lohnes/Getty Images)
    The leader of far-right Alternative for Germany (AfD) celebrated his party’s 10th founding anniversary on Monday by criticizing the country’s government’s support for Ukraine.

    AfD leader Tino Chrupalla said Germany’s high inflation is due to Berlin’s refusal to move ahead with the Nord Stream 2 gas pipeline. He blamed the country’s multi-party coalition, headed by German Chancellor Olaf Scholz.

    By declining trade with Russia and China, Germany was making itself “unilaterally dependent on the West, with expensive and dirty fracking gas coming from overseas instead of cheap gas from Nord Stream,” Chrupalla said.

    Several Western countries have seen a rise in inflation due to several factors, most notably Russia’s invasion of Ukraine as well as the aftershocks of the Covid-19 pandemic.

    Elenor Pospiech, the regional chairwoman of Germany’s ruling SPD party, pushed back, saying, the AfD is playing into Putin’s hands by fomenting uncertainty among the population.

    “They are using fake news, labeling themselves as the anti-war party. Their actions are disruptive fire. This makes democratic work difficult,“ Pospiech said.

    Some context: Ten years after its founding, the AfD has evolved from a rallying point for those dissatisfied with Germany’s euro bailout policy into a party with anti-constitutional content, according to the German domestic intelligence services (BfV).

    In one of the largest counterterrorism operations in the history of the Federal Republic, three former and one current AfD members were arrested, including ex-lawmaker and judge Birgit Malsack-Winkemann, when plans for a coup were uncovered in December 2022.

  3. Adevărat! Așteptam și o asemenea abordare, după „corul” bocitoarelor de serviciu pe unitate! Tot felul de neica nimeni se bagă în seamă, așa cum se întâmplă după fiecare astfel de… trecere!
    Despre astfel de profitori – care au călăuzit tranziția iliesciană spre… nicăieri – sunt multe de spus. Și nu de bine.
    Oricum, în trecerea sa inexorabilă, timpul alege grâul de neghină și binele de rău. Iar „ceața” n-o să-i mai obtureze faptele. Așa cum s-a întâmplat cu refuzul transmiterii de către TVR – al cărei director era – a evenimentelor din Piața Universității, invocând motivul aiuristic că asupra Pieței se lăsase… ceața!!!

  4. Asa se intampla cand o natiune ramane fara varfuri intelectuale si fara repere – in 1990 apare un oportunist, arivist si carierist ca Rrrrazvan si toti in cor exclama: ce somitate, ce competenta, ce valoare… A cautionat Mineriada si reprimarea ulterioara , a inventat sintagma ” lovitura de stat de tip legionar”, a fost laudatorul si sinecuristul lui iliescu (uciga-l toaca), ultimul stalinist din Europa civilizata.

    1. Dom Hoodini, am incercat din greu sa gasesc pe net numele si cariera unui ofiter din armata alba rusa (cred 1925). A fost creatorul doctrinei razboiului hibrid. S-a refugiat in Belgrad si a facut cariera ca profesor la Academia Militara. Manualele scrise de el au fost dezvoltate de altii, inclusiv de nemti si NKVD.
      Ce face putika, ce a facut stalin, goebbels, ce a facut iliescu sunt urmari ale unei teorii fondate de ofiterul asta.
      Daca cineva poate sa gaseasca ceva date as fi indatorat sa le aflu.
      Am citit si nu mai stiu unde, acum cativa ani.
      Mulsam fain.
      Numai bine Dom Iancu

  5. Nu cred că e posibil să fi prieten cu cineva și să nu ai o explicație pentru modificarea radicală de comportament. Bănuiesc că dl Tismăneanu are niște informații despre „scheletele din dulapul” lui Răzvan Theodorescu”, piese de dosar care l-au împins la actele rușinoase de după 1989.

Scrie un comentariu