Putin își duce țara la pierzanie, omorându-și în masă militarii într-un război fără rost, pe care l-a pierdut de fapt în primele trei zile ale invaziei și pe care, orice ar face, nu-l va mai putea câștiga.
Dar nu doar Rusia lui Putin a preluat de la turci rolul de ”omul bonav de la Bosfor”, cum i se spunea în bătaie de joc Imperiului Otoman în secolele XIX și XX, în faza dezintegrării lui.
Germania e nu mai puțin beteagă și suferindă cu Scholz la cârma ei. Penibilul, slăbiciunea, morbiditatea conducerii acestei țări care se vrea ”conducătoare în Europa” sunt fără egal în istoria continentului. La vârful statului, nu se mai găsește nimeni care să îngaime o propoziție rațională, de motivat credibil du-te vino-ul fără rost, intrat în limbajul universal ca ”scholzism”, obiceiul de a promite marea cu sarea, pentru a găsi apoi o mie de scuze pentru încălcarea angajmentelor proprii.
Boala germană
La Adunarea Generală a Consiliului Europei, Annalena Baerbock s-a umplut de ridicol. A încercat să acopere, patetic, refuzul de nejustificat și rațional parcă incomprehensibil al șefului ei, Scholz, de a furniza tancuri Leopard Ucrainei, articulând o propoziție memorabilă în derizoriul și stupiditatea ei.
Șefa diplomației germane a ”explicat” că țara ei nu ar fi, chipurile, ”împotriva” livrării de tancuri (Leopard) Ucrainei, dar că Germania ar dori extinderea (eventual la infinit) a coaliției celor care le furnizează.
În reacție la întrebarea unei deputate norvegiene care voia să afle când anume are Germania de gând să livreze tancurile (Leopard) de care are Ucraina urgentă nevoie, Baerbock a replicat că Berlinul ar fi de părere că ”Ucraina ar avea nevoie de mai mult ajutor, dar nu doar de la Republica Federală, ci de la toate țările. De aceea apelăm ca tancurile să fie date de un grup larg de state”, a mai spus ea textual, fără să explice și când, de ce, ori cum să se întâmple toate acestea. Și de ce ar fi, chipurile, nevoie de toate țările – oare și de Rusia, China și Iran? – de vreme ce ar ajunge una singură, Germania, să dea lumină verde exportului de tancuri deținute de alte state europene.
Căci, până acum, Germania nu s-a învrednicit să permită altor țări europene să livreze tancuri Leopard. Or, Polonia și Finlanda se declaraseră de mult gata să li le dea Ucrainei pe ale lor. Varșovia a avansat marți, 24 ianuarie, chiar și o cerere oficială Germaniei, care însă nu a fost încă aprobată. Și după cum decurg lucrurile, e probabil să nici nu fie, până la o schimbare de guvern german.
Bolile și efectele lor asupra încleștării militare
În răstimp, situația devine critică pentru ucraineni, cărora americanii și occidentalii le cer să-și mute atenția și accentul de la Bahmut către o ofensivă în sud, care să facă uz în mod profitabil de armele mondere, americane și apusene furnizate Ucrainei. Pare că nici Vestul nu înțelege valoarea psihologică, critică pentru moralul trupelor și populației, a unor cuceriri simbolic importante.
Fapt e, că Ucraina se confruntă cu o armată rusă din ce în ce mai sălbăticită, hămesită și lihnită după succese de răsunet. Dotați cu drone și telefoane Motorola, deși compania americană se jură că și-ar fi întrerupt vânzările în Rusia, recruții oștirii lui Putin sunt siliți sub amenințarea împușcării sau scopirii, de către mercenari Wagner sau kadîroviți, să înainteze, să cucerească și să evite cu orice preț de sânge să se retragă ori să se predea, oricât de disperată le-ar fi situația pe câmpul de luptă. Serviciile secrete ucrainene au furnizat aceste date postului american de televiziune, CNN. Informațiile explică succesul militar fără precedent din vara trecută obținut de ruși, recent, la Soledar, în ciuda uriașelor pierderi zilnice suferite de trupele invadatoare ale generalului Gherasimov.
În aceste condiții, în care un regim expansionist și criminal desconsideră total valoarea vieții și se arată dispus să sacrifice un popor întreg, înregimentându-i bărbații în grupuri sinucigașe de asalt, e vitală înarmarea eficientă și suficientă a Ucrainei. Și e critică și pentru eventuala recuperare a inițiativei de către ucraineni și relansarea lor în ofensivă. Iar tancurile Leopard 2, net superioare celor de construcție sovietică de care dispun rușii, ar putea aduce revirimentul pe câmpul de luptă.
O știe Putin, o știe Scholz, o știu și ucrainenii, balticii și polonezii, precum și britanicii și americanii care se roagă in corpore de Germania să-și revizuiască poziția și să le dea. Dar Scholz preferă, laș, să le rețină. A optat fie pentru populism, fie pentru a ceda unui șantaj abject, fie pentru a se complace, irațional, în a rămâne înnebunit de frică și a-și izola țara în Europa, trădându-i interesele.
Alți betegi, grav vătămați și mari răniți
Or, Scholz nu e singur în această operațiune mirosind pestilențial a înaltă trădare, de vreme ce partenerii săi de coaliție nu denunță alianța cu el, devenindu-i, astfel, complici.
Boala Germaniei face casă bună cu maladia Uniunii Europene, care-și permite să persifleze democrația. Își bate joc de ea, de vreme ce s-a pliat recent șantajului ayatolahilor și a refuzat să transpună rezoluția Parlamentului European, cerând trecerea teroristelor Gărzi revoluționale iraniene pe lista organizațiilor teroriste. A îngenuncheat UE în fața unui șantaj? Îi sunt dregătorii cumpărați, așa cum Marocul și bastionul Frăției Musulmane, Qatar, au încercat (și au și reușit) să achiziționeze prin mită mai-mari ai Parlamentului European? Sau sunt doar proști făcuți grămadă?
Nu e clar. Limpede e că nu stau mult mai bine nici Turcia, nici America. Turcia reislamizată a lui Erdogan, de asemeni dominată de Frăția Musulmană, a devenit un stat dictatorial, care se opune integrării Suediei, o țară eminamente democratică, în Alianța Nordatlantică. O face pe pretexte ridicole și din motive populiste, ori poate spre a face un serviciu important Rusiei lui Putin.
Fapt este, că Alianța Nordatlantică a fost și ar fi trebuit să mai fie nu doar o structură militară, ci și o alianță bazată pe valori. Ce valori? Democratice, desigur, ale libertății și statului de drept, iar nu islamiste. Sau fundamentaliste. Prin urmare Turcia n-are ce căuta în această Alianță. Dar din pricina anemiei americane și a beteșugului european e pe cai mari și blochează aderarea la NATO a unor state scandinave perfect adecvate valorilor pe care neo-otomanii de la Ankara, încurajați de impunitatea terorismului rusesc și iranian, au tupeul și insolența de a le da perpetuu cu tifla.
Agonia americană
În răstimp, în SUA, presa mainstream, decredebilizată fatal și ea, continuă să vitupereze împotriva fostului președinte Trump pe ideea că ar fi sustras documente secrete de la Casa Albă, dar îl alintă afectuos pe Biden, care a făcut-o realmente de oaie cu actele confidențiale sustrase de actualul președinte și găsite misterios, nu se știe cum și când, la el în garaj.
Fiindcă una e să iei asemenea documente în calitate de președinte al SUA, cum a făcut Trump care, ca șef al statului, își poate permite să le desecretizeze, și cu totul alta să comiți un delict penal grav, ca Biden, care a sustras acte confidențiale pe când era vicepreședintele Americii, sub Obama. Dar massmedia și autoritățile nu vor să facă diferența. Încât n-o fi America la Bosfor. Dar bolnavă e.
Și nu puțin, ci rău. Căci altfel nu le-ar permite Turciei și Germaniei să-i joace pe nas. Și Iranului să-și bată joc de superputere încă din epoca Obama. Ori României să mimeze prost democrația.
Reșuta maladivă în gândirea caducă a secolului al XIX-lea și viitorul foarte incert al Rusiei
Merită, în context, să ne amintim și de cine a inventat porecla de ”om bolnav de la Bosfor” spre a desemna Turcia. Sintagma îi aparține țarului Nicolae I-ul care a folosit-o în 1852, într-o conversație cu ambasadorul britanic. Pe atunci, Europa luminată se temea de prăbușirea otomanilor, care ar fi dat ocazia imperiului rus să facă ce-i place mai mult. Să fure teritoriile altor țări.
De pildă ale românilor, dezmembrați de Moscova în 1812, când le-a jefuit Basarabia. Ori să rupă hălci din alți vecini, de exemplu prin războiul Crimeei.
Acum, adepții democrației au a se teme dacă nu de prăbușirea în război civil a americanilor, a căror democrație e atacată la baionetă de extrema stângă, cu revoluția ei culturală, maoistă, cel puțin de evidentul declin al Statelor Unite și al libertății lor. Iar unii europeni, incapabili să se dezbare de obieceiul de a gândi în categoriile caduce ale secolului XIX, precum fostul consilier al Angelei Merkel, generalul de brigadă neamț Vad, ar vrea să țină artificial în viață pe omul bolnav de pe malul Moskvăi, ca ”factor de ordine” asiatic. Asta, deși e vădită morbiditatea unui regim putinist care, deși putere nucleară, n-a fost în stare nici măcar să cucerească o țară de patru ori mai mică.
În mod cu totul straniu, acești pseudopolitologi de doi lei nu se întreabă dacă n-ar fi mai bine ca Vestul să ajute la debarcarea regimului Putin și la restructurarea din temelii a Rusiei postsovietice.
N-ar fi exclus ca și capetele lor doldora de sentimente curate pentru Putin să fie un pic bolnave. Altfel nu și-ar permite să desconsidere cu superbie jertfa grea de sânge plătită de ucraineni pentru apărarea valorilor occidentale, în timp ce ei oferă pseudojustificări scholzismulului nerușinat al cancelarului și se amuză cu scenarii absurde, spre a propti ideologic inadecvarea Berlinului.
În răstimp, Scholz a aruncat la coș chiar atuul pe care îl elogia el, cu mult tam tam, după invazia rusă. Unitatea și solidaritatea Vestului. Cum scrie ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung, cancelarul și ai lui n-au irosit doar încrederea în șeful executivului german, ”ci și în Germania întreagă, de vreme ce partenerii (Republicii Federale) nu mai știu pe ce se pot baza și pe ce nu”.
Iată chiar definiția unui veritabil ”om bolnav de la Bosfor”: să ajungă în așa un hal încă să nu mai știe nici aliații pe ce se pot baza și pe ce nu. Și elita să nu aibă oameni politici în stare să-l trimită la spital pe bolnav și să tămăduiască țara.
Cât despre Rusia, izolată de lumea încă sănătoasă la cap, ea mizează nu doar pe scholzisme, ci și pe setea de profit. De pildă a statelor BRICS, Africa de Sud, Brazilia, China și India. Or, primele două sunt, ori vor fi în curând, economic, pe dric. Nici China nu mai e ce-a fost. Iar Iranul islamist stă să se prăbușească, devreme ce regimul ayatolahilor a pierdut orice urmă de sprijin popular. Dar și traiectoria și bolile acestor state se vor tranșa până la urmă pe câmpul de luptă. Va învinge Rusia? Vai de glob și de libertate. Dacă, mult mai probabil, va fi înfrântă, democrațiile se vor însănătoși.
Domnule Iancu.
Fiindca nu ati vrut sa o scrieti dvs, o voi face eu. 🙂 Tara care va fi lider european, adica Polonia, sprijinita de scandinavi, tarile baltice si Ukraina refacuta, vor face jocurile in Europa. De voie sau nevoie, alte citeva tari vor fi de partea lor. Poate Benelux, poate Cehia, poate Italia. Acestea toate vor “lega” un parteneriat cu….. Israel.
Rusii si Germania vor fi dati deoparte 2-3 decenii. Iar turcii, vor face spume la gura de fericire 🙂
Pentru toate acestea polonezilor le lipseşte încā, din păcate, suficienta dezvoltare economică. O seară bună, dle Ivanovici! Multumiri pentru comentarii.