Cele mai noi articole · Politică internațională

Ucraina, terorismul rus și bostănăria Vestului

Ce poate face Vestul și ce nu, ca să ajute Ucraina să reziste terorismului rus? Ce trebuie făcut pentru contracararea terorismului Rusiei, care se folosește de arsenalul ei balistic pentru a transforma iarna într-o armă de război ultimativă în contra Ucrainei?

Există, esențialmente, un antidot. Racheta. În speță, două: rachetele defensive, antirachetă, și cele alcătuind muniția cu bătaie lungă, care să facă orașelor Rusiei ce-i face ea Ucrainei.

Kievul nu dispune de nici unele, în speță nu dispune în cantitate suficientă de rachete defensive. Care sunt nu doar scumpe și foarte greu de mânuit, ci și subiectul unor savante dispute privind implicarea sau neimplicarea NATO, sau a unor state ale Alianței în războiul cu Rusia.

Aceeași controversă îi umple de groază pe responsabilii americani, astfel încât nu-i dau voie Ucrainei să atace Rusia pe teritoriul recunoscut internațional al Federației. Or, frica nu-i un sfetnic bun.

Conflict pe rachete și pe voturi, germano-polonez

Un puternic conflict a izbucnit, în acest context, între Germania și Polonia. Cearta vizează transferul de rachete antirachetă de tip Patriot în Ucraina, posibila implicare a NATO și întrebarea: ce se poate face mai bine pentru apărarea Ucrainei terorizate de arsenalul balistic rusesc?

După explozia unei rachete lansate în cadrul conflictului militar ruso-ucrainean, aterizate cu efecte ucigașe pe teritoriul polonez, Germania a oferit baterii de rachete antirachetă Patriot întru întărirea apărării antiaeriene a Poloniei. O idee bună și o ofertă grozavă.

Apoi, însă, președintele partidului guvernamental polonez, Kaczynski, adevăratul om forte al Varșoviei, a ameliorat-o. Kaczynski a îmbunătățit ideea germană propunând ca bateriile cu pricina să fie date Ucrainei. Germania a sărit ca arsă. Berlinul crede, nu e deloc clar de ce anume, că o atare alternativă e nerealistă, căci ar putea implica Germania și NATO într-un război cu Rusia.

E posibil ca propunerea lui Kaczynski să aibă o latură populist-electorală, cum crede ziarul polonez Rzeczpospolita? Desigur. Aduce, într-adevăr, voturi să dai vina pe Germania pentru ce nu funcționează în economia poloneză. Mărește zestrea de sufragii să afirmi, ca Iaroslav Kaczynski, faptul că germanii ”vor să transforme UE într-un edificiu dominat de ei”.

Dar ziarul din Varșovia n-are niciun temei spre a susține că transferul de baterii de Patriot în Ucraina ar implica Germania sau NATO într-un conflict cu Rusia. În fond, e vorba de arme defensive de aceeași natură ca rachetele Stinger. Sau Avenger. Sau NASAMS. Sau sovieticele S-300 de care dispun ucrainenii, ca și rușii. Americanii le-au dat deja ostașilor Kievului rachete sol-aer de tip Stinger, NASAMS și S-300 dar, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, CSIS, și-au cam golit arsenalul propriu. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a semnalizat, totuși, propensiunea SUA spre a satisface tot mai disperatele cereri ucrainene de rachete antirachetă care să amelioreze apărarea Ucrainei în fața dezlănțuitului terorism balistic al Moscovei.

Ce arme și ce atitudine ar ajuta?

Statele Unite ar vrea, desigur, să predea această sarcină costisitoare europenilor. Or, și europenii au fost prinși cu chiloții în vine de un conflict pentru care n-au fost pregătiți. Nu au deci suficiente arme și muniții. Și ezită să și le procure, ca să nu dea din banii necesari combaterii crizei energetice și economice. Dar la aceste neajunsuri se adaugă frica de Rusia și confuziile pe care le fac analiștii și politicienii privind ce se poate și ce nu se poate face, pentru ca NATO să nu intre în conflict direct cu Rusia. Cum ar fi, dacă armate ale Alianței Nordatlantice ar bombarda ele însele orașele rusești.

Această frică irațională a contribuit ani la rând la orbirea care a determinat state occidentale importante, ca Germania, să-și neglijeze apărarea. Ca să nu ”irite” Rusia inutil. N-ajută să se perpetueze cantonarea în această frică. Ajută solidaritatea.

De pildă, să fie ajutată Ucraina să-și mențină moralul ridicat în lupta împotriva pericolului comun, destructurând, cu rachete defensive, succesul ofensivei teroriste a inamicului de la Moscova. Care, slăbit rău, pe câmpul de bătaie, n-are oricum posibilitatea de a se măsura, pe lângă Ucraina, și cu oștirile întregului pact nordatlantic.

Pe de altă parte, rachetele Patriot nu sunt lesne de transferat în Ucraina, pentru că au un sistem de operare foarte complex, care se cere învățat, iar școlirea durează mai bine de un an de zile.

Kaczynski ar trebui să știe toate acestea și să nu bage bățul prin gard din rațiuni politice interne. Apărarea Ucrainei e o chestiune prea serioasă ca să devină subiectul unor gâlcevi politicianiste.

Concomitent, e bine ca liderii europeni, americani și israelieni să se întrebe cât de amplu ar fi, pentru ei, dezastrul tactic și strategic al unei evitabile înfrângeri a Ucrainei prin terorismul rusesc condus de ”generalul-iarnă”, doar pentru că n-au vrut să-i dea Kievului scuturi antirachetă, și alte arme necesare apărării teritoriului atacat de Putin, în ciuda manifestului său expansionism, militarism, antisemitism și totalitarism?

Da, frica păzește bostănăria, cum zice o veche zicală românească. Dar nu și dacă bostănăria arde.

Scrie un comentariu