Cele mai noi articole

Dreapta nu pare a câștiga, încă, peste ocean, în proporțiile prezise

O analiză provizorie a alegerilor americane de la mijloc de mandat

Principalele două subiecte de îngrijorare pentru americani: inflația debordantă și criminalitatea nu mai puțin debordantă, în special în zonele dominate de democrați și de atitudinea lor îngăduitoare față de delincvenți și criminali.

Democrații ar fi vrut să impună dreptul la avort ca temă de căpătâi, dar au eșuat. Mulți americani au înțeles, în răspăr cu încercările unei mari părți a presei progresiste de a-i aburi, că dreptul la avort care, după decizia Curții Supreme nu mai e garantat ca unul constituțional, poate fi asigurat prin alegeri și decizii regionale și locale.

În schimb, stânga a reușit cu ajutorul presei mainstream să împingă în față propriul narativ unilateral privind presupusa periclitare a democrației (doar) de către Trump și trumpiștii care nu recunosc validitatea rezultatului alegerilor. Așa se face că în importanta cursă pentru Senat din Pennsylvania s-a impus candidatul democrat Fetterman, în fața candidatului susținut de Trump, Mehmet Oz. Dar în Ohio a învins republicanul Vance. Deschise, până la ora la care scriu această analiză, au rămas alte curse importante, între altele în Nevada, Georgia și Arizona.

Trump are motive să fie foarte iritat și de categorica victorie electorală în Florida a principalului său contracandidat din partidul republican, guvernatorului Ron de Santis, un foarte ferm, dar și foarte inteligent conservator, perfect în stare să figureze în 2024, alături de Nikki Haley, ca viitor candidat de succes al dreptei la președinția americană.

Or, și în rândul democraților e plin de candidați eșuați care refuză să se recunoască înfrânți, ca Stacey Abrams în Georgia.

Concomitent, democrația e pusă masiv în pericol și de manipulările ori instrumentalizările comise de lideri progresiști care insistă să demonizeze dreapta conservatoare, fie că e, fie că nu e responsabilă pentru varii evenimente. Apoi, de o presă obedientă și prea puțin critică față de tot mai severa restrângere a libertății de opinie. Care merge mână în mână cu bizara opțiune a stângii de distrugere a educației americane prin susținerea de dogme progresiste și de politici identitare impunând un nou rasism și segregaționism, ca și abandonarea valorilor religioase și tradiționale, în favoarea unei ideologii îmbrățișate cu zelul credinței, ca o aberantă religie seculară. Una care pregătește între altele și terenul complicității cu antiamericanismul islamist.

Răspândirea acestei doctrine postmoderne pare să fi avut mai mult succes decât speraseră conservatorii. Ca atare, valul republican nu pare să fi avut amploarea necesară să schimbe din temelii America. Iar reprezentantele stângii extremiste, socialiste, radical anticapitaliste, antiamericane, antisemite și pro-islamiste de felul unor Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib, Cori Bush și Jamaal Bowman s-au impus cu promisiuni populiste în săracele lor circumscripții electorale.

În mod indubitabil, statele în care ideologia lor prevalează, vor continuă să-și dezamăgească electoratele lor în materie de adecvare la realități, combatere a inflației și criminalității, dezvoltare economică, amplificare a prosperității și lărgire a sferei libertății. Noua sclavie, autoimpusă, va progresa.

Dar, Camera Reprezentanților nu va fi controlată de partidul lor, democrat, ci, foarte probabil, de republicani. Rămâne de văzut cum se va încheia bătălia extrem de strânsă pentru majoritatea din Senat.

Oricum, indiferent de rezultatul final al scrutinului, e foarte improbabil ca politica externă a Statelor Unite să se schimbe după aceste alegeri de la mijloc de mandat. Ucraina poate fi pe pace. Ajutorul american și vesteuropean va continua să susțină recucerirea teritoriului ucrainean ocupat de ruși.

Scrie un comentariu