Cele mai noi articole

Ce se întâmplă când un tiran pierde un război sângeros?

Va plăti. Va fi debarcat. Putin nu face excepție. Zilele lui sunt numărate. Prea mare e cantitatea de sânge rusesc vărsat ca să nu fie obligat să dea seamă pentru crimele sale.

Înainte de soroc și de scadență, tiranul va deveni victima unor uneltiri care nu vor reuși. De unele din ele se va salva, omorându-și inamicii prea pofticioși, neatenți și grăbiți să-l înlocuiască. Alte manevre vor avea un succes parțial, conferind puteri sporite uneltitorilor. Dar în final tiranului i se va cere neîndoielnic socoteală. Și i se va veni de hac. Interesant e ce se va întâmpla ulterior.

Cât despre Putin, el e de pe acum ținta unor sforării și conjurații. Informații plauzibile care circulă în bine informata presă ucraineană relevă creșterea sensibilă a influenței șefului mercenarilor Wagner și a grupului satrapului cecen al lui Putin, Kadîrov, în establishmentul militar rus.

Potrivit știrilor existente, Prigojin (care s-a arătat interesat și de alegerile americane) se plânge tot mai stăruitor împotriva ministrului rus al apărării, Șoigu și a șefului Statului Major al armatei ruse, generalul Gheasimov, atribuindu-le vina pentru incompetența trupelor ruse dislocate în Ucraina.

Unde Kadîrov și ciracii lui ceceni au creat rețele de business și exercită din ce în ce mai multă influență și putere, după cum notează Ukrainska Pravda. Publicația ucraineană mai afirmă că Prigojin ar fi avut o întrevedere cu Anton Vaino, șeful administrației prezidențiale a Rusiei, unde s-ar fi discutat nu doar eșecurile militare ale Moscovei, ci – greu de crezut – s-ar fi formulat și opinii critice la adresa prestației lui Putin și a imixtiunilor sale în deciziile tactice ale comandanților ruși de pe front.

Ceea ce e cât se poate de verosimil este ca la eșaloanele superioare ale oștirii și serviciilor secrete să se discute intens ce e de făcut, dată fiind catastrofa suferită de armata rusă în Ucraina, precum și incapacitatea dictatorului de a-și revizui deciziile, de a le revoca pe cele mai dezastruoase și de a da o gură de aer armatei ruse prin extragerea ei din calamitatea militară ucraineană.

Potrivit unei instructive anecdote relatate de fostul corespondent BBC de la Moscova, Sixsmith, într-o discuție televizată cu Mihail Hodorkovski, doi agenți secreți se întâlnesc la sediul FSB, seara, în finalul unei zile grele de muncă. Stau ei ce stau la un pahar de vorbă în cantina poliției politice până ce, la un moment dat, Vanea, ușor amețit și sentimental după o apreciabilă cantitate de vodcă, se apleacă spre prietenul său și-l întreabă șoptit: ”Spune-mi, dragă Nikolai, ce crezi tu cu adevărat despre situația în care ne-a adus Putin?” Nu mai puțin amețit și emoțional, interpelatul răspunde: ”sincer să fiu, Vanea, gândesc exact ca tine”. ”Dacă așa stau lucrurile”, ricanează Vanea cu ochii în lacrimi, dar scuturându-se demn: ”sunt obligat să te arestez, amice”.

În estabishmentul militar și informațional rusesc grupurile rivale se pândesc, se boscorodesc, se defăimează, se ceartă și se toarnă unele pe altele. Tiranul e tot mai dependent de șefii puținelor unități care încă nu s-au prăbușit sub loviturile ucrainene și ale căderii moralului trupei la genunchiul broaștei. Pe măsură ce rostogolirea la vale și dezagregarea forțelor armate rusești se accelereaz,, potențate fiind și de fuga hackerilor ruși, speriați de mobilizare, dezbinarea internă și intrigile de la eșaloanele superioare ale înstelaților lui Putin vor lua proporții. La fel, neîncrederea generală și accesele paranoice ale comandantului suprem. Care, marcat, frustrat și apăsat de propriul insucces și înspăimântat de pericolul natural al înlocuirii sale de către unul din generalii lui mai îndrăzneți, va simți nevoia să se despartă cât mai rapid de comandanții lui de succes și, deci și tot mai influenți, din cadrul oștirii sale înfrânte.

Putin, spunea Hodorkovski, fostul oligarh cel mai bogat al Rusiei, care știe bine despre ce vorbește, de vreme ce interacțiunile sale cu liderul de la Kremlin l-au costat 10 ani din viață și o avere fabuloasă, afirmă că ”Putin e un bandit, dar un bandit deștept”.

Așa că nu va întârzia clipa în care Putin va adopta măsuri. Avertizat sau pur și simplu înfricoșat că i s-ar putea pregăti debarcarea și substituirea cu propriul său ”bucătar”, cum i s-a spus lui Prigojin, a cărui armată privată, îngroșată de criminali de drept comun, nu încetează să crească, în timp ce unitățile rusești de recruți sunt decimate, Putin îl va aresta pe șeful mercenarilor ruși. Sau, poate, îi va pregăti defenestrarea, dacă nu cine știe ce alt accident bizar. Nu altă soartă îl așteaptă și pe satrapul său cecen. Dacă nu e atent și foarte norocos, Kadârov (pe care-l vânează și adevărații rebeli ceceni, ar fi un miracol să mai aibă multe zile.

Știu oare ciracii Kremlinului ce-i așteaptă? Greu de spus. Și mai sunt și alți pretendenți la tron din anturajul dictatorului. N-ar fi deloc exclus ca unii să vrea să i-o ia înainte tiranului și să-i pregătească în comun, ori separat, ”abdicarea”, când îi va fi lui Putin lumea mai dragă. După care-și vor sări la beregată reciproc, sub ochii îngroziți ai Rusiei și ai lumii, care dacă nu va interveni, așa cum ar fi recomandabil, spre a controla din timp situația de la Moscova, se va teme, pe drept cuvânt, de ce anume va fi în stare să ordone urmașul nelegiuit al actualului tiran criminal.

Scrie un comentariu