Cele mai noi articole · România

România educată și elegant cleptocratizată

Cum se manifestă cleptocrația română în acțiune? Spectaculos. În România lui Iohannis și a partidului unic PNL-PSD-UDMR, ascensorul în carieră se ia ”meritocratic”. Adică: pe ”merit”.

Dar ce-ați crezut? Că n-au mai-marii merite? Păi cum să n-aibă? N-au fost la ocnă?

Vicepreședintele ANDIS, recomandat de Bușoi să acceadă la conducerea agenției, a făcut închisoare. Laurențiu Ivanovici a fost condamnat cu executare fiindcă racola persoane care voiau să treacă ilegal frontiera în țări din spațiul Schengen. Care mai nou, dixit Scholz, ar urma să cuprindă și România. De experți ca Ivanovici nu va mai fi deci nevoie în fosta sa activitate. Mai nou a fost numit pe funcție la ANDIS printr-un ordin semnat de ministrul pesedist al Sănătății, Alexandru Rafila, la recomandarea europarlamentarului Cristian Bușoi, vicepreședintele PNL.

Pe scurt, Ivanovici a fost găsit bun să fie propulsat la șefia ANDIS, agenția pusă a cheltui un mizilic de trei miliarde de euro de la UE pentru spitale regionale.

E mult, e puțin? Meseria, cătușa de aur? Omul potrivit la fotoliul potrivit?

Răi sunteți. Cleptocrația din ”România educată” și ”fără penali” muncește de zor pentru ca, prin noile legi ale ”justiției”, să aibă grijă magistrații și legislația ”conformată standardelor europene”, ca hoții să nu mai facă pușcărie. Nici măcar un mizilic de două luni, ca Ivanovici.

Sau niște ani, ca Dan Voiculescu, magnatul turnător la Securitate nevoit să ( i se?) scrie cărți cu toptanul ca să-și scurteze zilele după gratii. ”Nu avem toată puterea până nu luăm și Justiția”, zicea Felix, alias Voiculescu. Între timp, se ia. Cea care l-a condamnat la închisoare și la plata prejudiciului a luat-o rău. A fost scoasă din magistratură și pierde procese, ori ratează intentarea lor, pe bază de colegi magistrați care nici măcar motivarea sentințelor nu i-o pun la dispoziție.

Iar apoi, nu vă e puțină milă de oligarhi? De ce să facă, bieții de ei, închisoare, dacă au ciordit un coltuc de pâine în valoare de niște zeci de milioane?

Sau, cine știe, au sustras alții miliarde? Cu care i-au uns și pe procurori și pe judecători și parte din clasa politică?

Lasă dragă, că viitor luminos are cleptocrația! Lasă dragă, că vine ea, o legislație mai ”omenoasă” și mai ”democratică”, scutindu-i durabil de cătușe pe marii corupți. Și de ce nu și pe cei mici, la grămadă?

Până atunci, însă, mai curge apă pe Dâmbovița. Iar ex-pușcăriașii – nu doar plagiatorii – trebuie să mănânce și ei. De ce să nu fie puși vicepreședinți la agenții care gestionează bani grei, europeni?

Cât de ”needucat” să fii să le contești aceste ”drepturi ale omului”, în România educată de președintele Iohannis și de plagiatorul general-premier Ciucă? Subalternul celui din urmă e ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care-i confundă pe niște intelectuali cu un ”grup de interese” și a cărui demisie au cerut-o aproape 40.000 de oameni.

Cât să fii de plin de ”interese” ale ”grupului” de intelectuali (câh!) din care tu, ca bieții cărturari, ai avut proasta inspirație să faci parte, amăgindu-te, ca anticomunist ce ești, că trăiești și muncești într-o democrație și-o meritocrație, iar nu într-o cleptocrație? Cât de neșlefuiți să fiți să nu realizați, tu și nonintelectualii tăi, că domnul Cîmpeanu pare până și analfabeților, ca un leac de pus pe rana lipsei de instrucție și educație românească?

Unde v-ați trezit, măi neciopliților? Măi necivilizaților! Măi nespălaților pe creier! În vacanță? La reeducare cu tine și cu ei! Mai multă eleganță, cu ștabii de la guvernanță! Să vi se scoată o dată pentru totdeauna gărgăunii critici, plutocrați și antisecuriști din cap!

Scrie un comentariu