Cum ne poziționăm în Europa față de ce ne învață Bucea? Cât de adecvat ne comportăm față de Rusia și de războiul ei de agresiune, masacre și teroare dus în Ucraina?
Cu mic cu mare, românii s-au grăbit mult înainte de a afla de masacrul din Bucea să-și deschidă ușile și brațele și inimile sutelor de mii de refugiați din Ucraina. Aproape un milion au trecut granițele Republicii Moldova și România, căutând refugiu din fața bombelor și crimelor de război comise de ruși.
Românii și războiul
Alți români luptă, înving sau sunt uciși în Ucraina, unde acești eroi știu că, pe front, își apără cu arma în mână nu doar ținutul de baștină, ci și țările fraților din România și Republica Moldova. Poate că știu, între timp, că apără și valorile democrației și libertății europene în fața unei tiranii totalitare care vrea nu doar să desființeze Ucraina și poporul ucrainean, ci și drepturile oamenilor.
Târziu, prea târziu, oficialii români au făcut și ei, în fine, ceva. Târziu, prea târziu, au făcut prea puțin. România a anunțat marți seară că expulzează zece membri ai misiunii diplomatice ruse, după ce rămăsese tot mai singură și izolată în stăruința liderilor ei, în frunte cu Klaus Iohannis, de a nu-i expulza pe spionii aciuiați în masă, sub mască diplomatică, la ambasada Moscovei din București. Alte țări, inclusiv unele până mai ieri rusofile, ca Germania, precum și comunitatea europeană se descotorosiseră anterior cu zecile și cu sutele de ei. Or, Odessa nu e lângă granițele germane. Sau belgiene. Zelenski despre securitatea Republicii Moldova, cea periclitată de armata a 14-a din Transnistria le vorbise parlamentarilor români, prin video, nu despre securitatea Berlinului.
Cât despre Bătrânul Continent, șefa Parlamentului European, malteza Roberta Metsola, s-a declarat smerită și onorată de Ordinul ucrainean Prințesa Olga, pe care șefa legislativului continental l-a primit în vizita ei curajoasă la Kiev. ”Suntem azi cu Ucraina și mâine vom fi tot cu ei”, a scris ea, textual, în rețelele de socializare. Slava Ukraini! a mai adăugat ea. Mă bucur.
Liderii Europei și măcelul din Bucea
Aș vrea s-o cred. Metsola chiar mi se pare credibilă. Dar alți oficiali europeni mai importanți – mai puțin. Sau deloc. Ceea ce a propus Comisia Europeană în reacție la masacrul din Bucea e rizibil.
De fapt e, vai, de un ridicol total. Să recomanzi stoparea importurilor de cărbune rusesc e mai nimic. Rusia încarcă zilnic sute de milioane de euro pe exporturile ei de gaz și de țiței. Putin își finanțează războiul genocidar cu acești bani, nu cu mizilicul încasat din cărbune.
Europa ar trebui să sece instantaneu fondurile din care Rusia își procură arme și-și plătește mercenarii și asasinii. UE a umplut visteria lui Putin, de la începutul războiului, cu 35 de miliarde de euro! În acest răstimp, a admis Josep Borrell, UE n-a putut da Ucrainei decât un miliard, ca să se apere! Comunitatea e imperativ să schimbe macazul pe loc! Dar UE nu poate. Căci unele state membre, ca Germania și Ungaria, ar pierde bani mulți. S-ar confrunta cu un PIB redus. Ar avea șomaj crescut.
Ca și cum Germania n-ar mai fi trecut vreodată printr-o recesiune. De pildă în pandemie. Ca și cum n-ar fi avut și un șomaj de 6 %, net mai amplu, deci, decât ce ar putea să se întâmple în cazul unei embargo energetic serios. Sau poate n-am înțeles ce s-a întâmplat la Bucea? Poate n-am înțeles care e miza regimului Putin? Ce face el în Ucraina? Ce urmează să facă, dacă îi ajung banii să înfrângă rezistența eroică a acestei țări în state ca Moldova, România, Polonia și țările baltice? Iar apoi în Europa occidentală, până către Lisabona, pe care Dmitri Medvedev, ex-președintele și expremierul rus ajuns viceșeful Consiliului de Apărare al Rusiei a declarat că (Putin) vrea s-o integreze în spațiul cuprins între capitala portugheză și Vladivostok? Noi despre ce vorbim?
Oare ce fumează oficialii europeni de la Berlin și Budapesta, ca și de la Roma, de vreme ce par să nu priceapă despre ce e vorba în propoziție? Poate ar trebui re-alfabetizați?
De câte ori să li se mai explice faptul că reacționează mult prea anemic la masacrări de civili comise evident, în baza probelor existente, de ruși sub arme, la care șefa Comisiei Europene a declarat că reacționează UE prin stoparea cărbunelui rusesc! De câte ori să li se spună că banii încasați din furniturile de petrol și gaze sunt PRINCIPALUL VENIT al unui belicos baron al războiului, care din rațiuni ideologice totalitare a scufundat țara vecină într-un genocid, ai cărui tanchiști calcă sub șenile oameni la volan, în automobilele lor, violează și ard de vii femei, ucid prunci și distrug maternități? Ce mai trebuie să se întâmple pentru ca Vestul să strige din rărunchi: AJUNGE!? Oare ce să realizeze că a reacționa anemic la crime e a le stimula?
E clar că Ursula von der Leyen s-a cantonat unde a putut. A făcut ce i s-a permis de la Berlin. Acesta e insuficientul numitor comun al UE, în condițiile în care țări importante ca Germania încă nu se hotărăsc să renunțe la aceste importuri ce-i drept ieftine, din Rusia, pentru că li se pare că i-ar face un serviciu Moscovei, dezavantajând țările ce renunță la gazul și țițeiul controlat de Putin. Dependența de Rusia, cultivată decenii la rând de aceste țări, se răzbună acum, dezbinând Europa.
Ce-ar fi ca țările aflate pentru această dependență într-o evidentă culpă, să plătească pentru vina lor? Ce-ar fi să se articuleze ferm și credibil pe plan internațional, avertizând țările care ar prelua de la ele importul de gaz și petrol din Rusia, că se vor confrunta cu un embargo sever?
Nici ”argumentul” potrivit căruia Comunitatea își păstrează în rezervă un potențial suplimentar de sancțiuni pentru viitoarele runde ale confruntării nu ține. Căci știe orice om de minim bun simț care studiază ce s-a spus și s-a făcut la Moscova: rundele viitoare vor veni și pentru că Europa nu i-a oprit toți banii dictatorului, care a declanșat confruntarea și o vrea, așa cum vrea și continuarea ei.
La rigoare, strigă la cer faptul că ridicola suplimentare carboniferă a sancțiunilor s-a luat în discuție abia după ce au început să circule imaginile ororii totale din Bucea. Cum de nu intră în pământ de rușine doamna von der Leyen și domnii Charles Michel și Josep Borrell? Chiar dacă tustrei ar ignora planurile Moscovei pentru Lisabona și Vladivostok, un ”Lebensraum” contemporan cu rușii ca Herrenvolk în șa, detaliate explicit și implicit de Dmitri Medvedev, nu l-au auzit ei pe patriarh?
Ce e, pentru regimul Putin, ”în joc”
Kaghebistul ”preafericit” care și-a zis Chiril și instigă la război de agresiune a luat ziua cuviosului Ioan Scărarul drept prilej pentru a ține în catedrala militarilor criminali de război ai Rusiei un discurs, zis predică, în care, probând că stăpânul său Putin vrea să distrugă națiunea vecină, s-a încumetat să nege ființa națională ucraineană și să calomnieze poporul ucrainean. Insul uns mai-mare peste Biserica Ortodoxă Rusă, care a învrăjmășit profund creștinătatea răsăriteană i-a ațâțat la noi crime pe militarii săi, îndoctrinându-i putinist cu agiptproprul, potrivit căruia soldații Moscovei ar combate ”fascismul”, nu copii, femei și bătrâni uciși cu mâinile legate la spate. După care, așa cum relevă un observator, le-a băgat în cap ”o versiune a istoriei din care a șters de pe hartă Ucraina” și a refuzat, implicit, să admită existența poporului ucrainean.
Ar fi vorba de o ”escaladare retorică” din partea belicosului regim, afirmă același observator, mirându-se, pe bună dreptate că, în Vest, cuvintele ofițerului de KGB devenit patriarh n-au ajuns să fie auzite sau citite. În fapt, pe acest blog am tematizat de multe săptămâni, ca și, anterior, în varii comentarii, refuzul sistematic și edificator, ca genocidar și totalitar, al ideologiei la putere, la Kremlin, de a accepta existența Ucrainei și a ucrainenilor.
Așa am explicat, de altfel, și altminteri inexplicabila stăruință a regimului Putin de a afurisiri termenul de ”război” în Ucraina și insistența de a pedepsi draconic, cu până la 15 ani de închisoare, mențiunea cuvântului oglindind realitatea, în locul trermenului eufemistic și în fapt fals al ”operațiunii (militare) speciale”.
Cât timp îi va mai lua Vestului să se conformeze nevoii combaterii concentrate a unei realități totalitare și genocidare vizibile nu după Bucea, sau Mariupol, ci de opt, dacă nu de 14 ani?
Rușii ar fi adus la Mariupol crematoriul lor mobil, ”pentru a face să dispară cadavrele zecilor de mii de oameni uciși de armata rusă. Exact cum în 1942 naziștii au adus concasorul de oase pentru a distruge urmele crimelor în masă din Polonia. Era și aceea, oficial, o “operațiune specială”, cu numele de cod Sonderaktion 1005”, scria recent Cătălin Avramescu. Din Mariupol au mai fost deportați în Rusia între 20 și 30.000 de ucraineni! Se aude, oare, Germania?
Deci nu-mi spuneți, dregătorilor, că vă păstrați niște ași în cărți pentru noi runde ale partidei. Acesta nu este un joc. Aceasta nu e doar schimbarea cu forța a unor frontiere. Aceasta nu e doar o aruncare în aer a organizației mondiale, despre care nu se știe la ce oare mai folosește, dacă scopul pentru care a fost creată, evitarea unor noi genociduri după Holocaust, e dincolo de puterea ei. Acesta e un omor în masă, un genocid, un nou Holodomor. Miza nu e doar libertatea ci și umanitatea. Dați-le ucrainenilor, în fine, ce vă cer. Acum! Nu când nu va mai fi cine să lupte! Rusia nu trebuie doar împiedicată să mai cucerească teritorii în Ucraina! Rusia trebuie înfrântă!
înțeleg că preconizați un război mondial, nuclear, așa este? OARE NU EXISTĂ O CALE SPRE NEGOCIERI FĂRĂ EMOȚII ȘI TEMERI?