Cele mai noi articole

Katyn 2.0

Ce face Putin în Ucraina? De felul său mafiot asasin cu fumuri ideologice și înfierbântat delir de grandoare, dar incompatibil, ca orice birocrat din KGB, cu vreo urmă cât de vagă de originalitate, Putin face și el ce poate. Îl imită în sadismul și cruzimea lui nazistă pe idolul său.

Dar o face cu metodă. A omorât Stalin elita poloneză la Katyn? Putin îi urmează în Ucraina exemplul. Îi ”învață minte”, deci, pe ucraineni, instruindu-și bandele de criminali să aresteze, să totureze, să asasineze și să deporteze personalitățile ucrainene de vază din orașele invadate și ocupate.

Concomitent, cum a reliefat Predintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Consiliul de Securitate ONU, ”Rusia duce o politică deliberată de creare a condițiilor care să provoace în teritoriile ocupate și în timpul invaziei moartea unui număr cât mai mare de civili”.

Rusia ”distruge și preface în cenușă, în bombardamente de artilerie sau aeriene, orașele ucrainene, blochează deliberat orașele, duce o politică de înfometare în masă, nimicește diversitatea etnică și religioasă a Ucrainei”, a precizat liderul din Kiev, reluat de Sky News.

Rusia, a mai spus președintele, condamnând crimele de război comise de militarii Moscovei în suburbiile Kievului, ”vrea să-i transforme pe ucraineni în sclavi tăcuți”.

Are dreptate Zelenski? Rusia a respins toate acuzele privind comiterea de crime de război, în ciuda dovezilor zdrobitoare, probând fără putință rațională de tăgadă, comiterea lor.

Pentru secretarul general al ONU, Guterres, toate acestea au fost prilejul unor vorbe mari și sforăitoare. Da, ”războiul din Ucraina e una din cele mai ample provocări la adresa ordinii internaționale și a arhitecturii globale de pace, din cauza naturii, intensității și consecințelor lui”.

Dar aici nu doar de consecințe, nu doar de ordinea internațională și de ”arhitectura globală de pace” e vorba, domnule Guterres! E vorba de teroare, de crime de război, de femei violate și călcate cu tancul, domnule Guterres! E vorba de copii, de mame, de pacienți și medici uciși deliberat pentru ca populația, terorizată, să fugă, să lase țara la cheremul trupei de ucigași ai lui Putin! Și e vorba de eșecul, de naufragiul, de catastrofa morală a organizației pe care cu dezonoare o conduci, domnule Guterres și care nu e în stare de nimic spre a opri un nou genocid în Europa!

Nu că n-ai fi fost informat. Știi bine ce se întâmplă. Poate că alții știu mai puțin. Poate că trebuie să-i lămurim. Să-i ajutăm cu apelul adresat mamelor ruse de președintele Zelenski. Șeful statului ucrainean a spus: ”aș vrea ca fiecare mamă de soldat rus să vadă cadavrele celor asasinați la Bucea, la Irpin, la Hostomel. Ce au făcut? De ce au fost omorâți? Ce-a făcut biciclistul ucis când circula pe stradă? De ce au fost asasinați în chinurile torturii simpli civili într-o simplă urbe pașnică? De ce au fost sugrumate femei după ce li s-au smuls cerceii din urechi? Cum pot fi violate și ucise niște femei în fața ochilor copiilor lor? Ce a făcut Rusiei orașul ucrainean Bucea?”

Or, dacă știm ce se întâmplă, de ce să nu spunem lucrurilor pe nume? De ce să ne prefacem că în Ucraina, Rusia nu comite un genocid?

Ba îl comite. Și nu săvârșește omoruri întâmplătoare. Nu. Rusia nu dă doar frâu liber unor explozii aleatorii de ură. De cruzime. Și de bestialitate. Comite o crimă în masă cu metodă. E un genocid cu sistem. Și copiază Katynul. Pentru că Centrul pentru libertăți civice din Kiev, a documentat până acum, după cum scrie postul național german de radio, DLF, sub semnătura unor ex-corespondente de la Moscova, zeci de răpiri de primari, de jurnaliști, de preoți, de consilieri și aleși locali. La fel au procedat în Crimeea și în Donbass, a subliniat Oleksandra Matwitschuk, citată de același post.

Potrivit ei, ”am observat un terorism planificat împotriva populației civile. Una e să ocupi un teritoriu. Alta să-ți păstrezi controlul asupra lui…(Rușii) au creat o întreagă rețea de închisori ilegale. În 2014, m-a sunat un apărător al drepturilor omului de la organizația Memorial. Mi-a spus: la voi sunt escadrilele noastre rusești ale morții”. În curând aveam să înțeleg ce mi-a spus. Oamenii au început să dispară fără urmă, se schingiuia în masă. Cei mai activi membri ai societății erau omorâți. Erau apărători ai drepturilor omului, deputați, lideri religioși, pe scurt, oameni înzestrați cu autoritate care puteau organiza o rezistență pașnică”.

La Katyn, escadrilele enkavediste ale morții trimise de Stalin să lichideze floarea ofițerimii și elitei intelectuale poloneze au comis în primăvara anului 1940 repetate masacre. Echipele morții au măcelărit cu acest prilej între 22 și 25 de mii de prizonieri polonezi. I-au îngropat sumar, în gropi comune, la 20 de kilometri vest de Smolensk, locul pe care ar fi vrut, acum câțiva ani, să-l viziteze președintele Poloniei. N-a mai apucat. Avionul său s-a prăbușit în Rusia, dimpreună cu zeci de membri ai elitei politice poloneze, peste țărâna însângerată cu exact 70 de ani înainte de poliția politică stalinistă.

N-a crezut multă lume, atunci, că regimul Putin e în stare să comită un masacru asupra urmașilor celor uciși și înhumați cu șapte decenii înainte, la Katyn, de către Stalin, deși autoritățile poloneze l-au bănuit, totuși, stăruitor pe liderul de la Kremlin.

Azi nu mai pare chiar de tot delirantă teza unui atentat asupra avionului regretatului președinte al Poloniei, Lech Kaczyński, și a altor 90 de membri ai elitei politice poloneze, de vreme ce e clar, din unghiul Varșoviei, că au greșit masiv controlorii de trafic aerian ai Rusiei. Cine a fost șeful comisiei de investigație a ”accidentului” care i-a absolvit de orice vină pe ruși? Stăpânul țării, pe atunci premier. Vladimir Putin. Un criminal de război de judecat de către o curte internațională. Dixit Joe Biden, președintele Americii.

După depistarea gropii comune de la Katyn de către deținuți ai nemților, regimul stalinist a atribuit crima în masă, una de genocid, naziștilor. Mitul crimei naziste, demistificat de publiciști polonezi și de experți americani în 1950, pe baza unor probe irefutabile, a continuat să fie depănat decenii la rând de comuniștii ruși. Abia sub Gorbaciov, la 13 aprilie 1990, s-a recunoscut la Moscova crima sovietică.

Regimul putinist se declară nevinovat de masacrul de la Bucea. Modelul stalinist e aplicat mai nou ad literam. În răspăr cu probe irefutabile din surse multiple care demască incontestabila vinovăție a militarilor brigăzii de artilerie motorizată a locotenent-colonelului Azatbek Omurbekov, care a ocupat Bucea, Kremlinul îi acuză pe ucrainenii, chipurile, ”naziști” a fi pus cadavrele ”în scenă”.

Tot ”ucrainenii” sunt de vină pentru arestarea, torturarea și asasinarea Olgăi Suhenko, primar ucrainean la Motijin, o suburbie a capitalei ucrainene, Kiev, o femeie ucisă sălbatic de invadatorii ruși, alături de întreaga ei familie ucraineană formată dintr-un soț și un băiat, la 23 martie curent? Tot ei i-au îngropat sumar pe toți trei?

E posibil ca la Bucea regimul agresor să fi lăsat deliberat în urmă, pe străzi, un spectacol al ororii, spre a intimida populația ucraineană și a o instiga împotriva propriei conduceri, pe ideea că Zelenski și ai lui n-ar fi în stare să-și apere poporul. Iar Putin ar fi omnipotent. Și un astfel de demers ar sluji aceluiași scop.

De ce trebuie lichidată elita ucraineană? Simplu. Dacă vrei să convertești la rusism Ucraina, ești obligat să-i extermini elitele ”naziste” care au ”spălat națiunea pe creier”, determinând-o să creadă în ființa, cultura și identitatea ei și care i-ar putea organiza rezistența.

Nu altfel s-au gândit, în privința polonezilor a căror țară au împărțit-o, prin pactul Ribbentrop-Molotov, nemții lui Hitler și rușii lui Stalin, principalul mentor și idol al kaghebistului și asasinului în masă, Putin.

Vladimir Putin n-a permis niciodată traducerea în justiție a criminalilor de la Katyn. Evident că speră ca și el să poată ocoli în această viață justiția umană. De cea divină îmi pare cert că nu va scăpa.

2 gânduri despre „Katyn 2.0

Scrie un comentariu