Cele mai noi articole · România

Pandaliile lui Pandele. Și evanghelia mică, după Pandelică

Au mai fost găsiți 11 bătrâni ascunși într-un bloc neterminat din Tunari. Norocul românilor sunt jurnaliștii de investigație excepționali care au descoperit criminala rețea. Și tot aduc la lumină detalii.

Între timp a rupt tăcerea și președintele. Dar fără să declare explicit esențialul în condiții democratice normale. Și-anume că doi membri ai executivului, în speță Gabriela Firea și Marius Budăi, trebuie să părăsească guvernul. Ar mai trebui, desigur, în condiții democratice, să-și depună imediat mandatul și primarii unor localități ca Voluntari și Afumați.

Toți continuă să fie în funcții.

Cum se apără primarul Voluntariului, Florentin Pandele, de evidențe?

Printr-o teorie a conspirației, menită să proiecteze un narativ favorabil, în care el să fie victima unui complot al tăcerii, nu făptașul vinovat pentru azilele groazei din localitatea sa.

Primăria Voluntari a fost sesizată de vecinii lagărului totalitar al torturii, foametei și morții care funcționa în comuna (zisă oraș), în care toată lumea cunoaște pe toată lumea, iar primarul cel mai bine pe toți. Pentru că Primăria n-a reacționat normal, a fost acționată și în judecată.

Primarul însuși a semnat documente care atestă că știa ce se petrece. Or, el pretinde că ar fi fost menținut în ignoranță, pentru că se ancheta împotriva lui.

Pe scurt, edilul din Voluntari și soțul Gabrielei Firea a recunoscut la Realitatea TV, luni seara, că primăria din subordinea sa era la curent cu problemele din azile, dar i-ar fi ”ascuns” tocmai lui, Pandele, adevărul. El sugerează existența unui complot al anchetatorilor împotriva lui, cu participarea docilă și vinovată a angajaților instituției sale.

Or, potrivit unor martori credibili, e neverosimil să se fi mișcat ceva în Voluntari (și cu atât mai puțin la Primărie) fără știrea edilului pesedist Pandele (și a soției lui, ministra pesedistă, fostă jurnalistă antenistă, Gabriela Firea).

Mărturia fostului comisar european, Corina Crețu, în această chestiune, se bucură de o deplină credibilitate. Pandele mai afirmă că i s-ar fi plastografiat semnătura.

Demisia, Pandele!

Curios e, dacă ar fi adevărat ce pretinde, că n-a demisionat. Căci e clar că Pandele se admite implicit ca fiind cel puțin incompetent, dacă nu, mai probabil, complice și vinovat moral, politic, penal. Doar incompetența poate explica de ce i-a ”scăpat de sub control” pe angajații săi.

Dacă i-a scăpat realmente. Că s-ar fi dovedit incapabil să afle chestiuni esențiale și criminale din localitatea în care edil era chiar el, iar nu altcineva, tot de incompetență și neglijența sa în serviciu ar ține. Aproape la fel de straniu și de incredibil ar fi habarnismul nevestei sale care, deși jurnalistă, ar fi ignorat pasămite realitatea ca și el, ca televiziunea lor de casă, Metropola, ei toți neștiind de asemenea nimic, iar poliția locală l-ar fi tras în piept pe primar, cot la cot cu alte instituții publice.

Măi să fie. Nu crede Pandele că ne cere să credem în prea multe ”miracole”? Ce-o fi cu el? L-or fi apucat pandaliile? Chiar își închipuie că se poate încrede în loialitatea tuturor angajaților săi? Sau mai degrabă se bazează pe virtuțile dezinformatoare ale narativelor lansate de el și de Gabriela Firea?

Scurt istoric al propagandei

Știința creării și răspândirii de narative false, destinate aruncatului de praf în ochi, dezinformatului și propagandei politice, menite să-l facă pe narator să arate bine și pe adversarii lui execrabil, ține de competențele gazetarilor. Soția lui Pandele, Gabriela Firea, a fost ani la rând o ziaristă asiduu prezentă pe sticla televiziunii turnătorului Securității și infractorului Felix, alias Dan Voiculescu.

Iar Voiculescu, faimosul colportor al sintagmei ”Nu avem toată puterea până n-avem și justiția” trebuie c-o aprecia pentru talentul ei de a inventa povești utile unui regim care a investit eforturi uriașe în a controla massmedia și a împiedica poporul să înțeleagă că are nevoie de dreptatea pedepsirii polițiștilor politici vinovați pentru crimele regimului comunist. Căci n-a dat-o afară.

Tot comuniștii au fost primii care au înțeles extraordinara importanță politică și militară a narațiunilor fictive pentru propagandă și dezinformare. Naziștii i-au admirat pe bolșevici pentru abilitatea de a inventa și colporta cele mai năstrușnice narative. Și un gânditor de stânga, precum ideologul postmodernismului Jean-François Lyotard, furnizorul unei mari părți din baza teoretică a mișcării revolționare, maoiste, woke, transpunând în prezent în Vest cultura anulării, căreia i-a căzut victimă, recent, Sorana Cîrstea, a conceput și noțiunea de ”narativ”. Un concept aflat azi în mare vogă printre politologii și ziariștii apuseni. Iar urmașii PSD-iști ai comuniștilor n-au uitat lecția.

Narativul năbădios al primarului oraşului Voluntari, Pandele, soţul Gabrielei Firea, e simplu. Se bazează pe obrăznicie, pe celebra prezumție de nevinovăție, ca și pe cantități mari de prostie, precum și pe tentativa de a profita de principiul potrivit căruia ”dușmanul dușmanului meu e prietenul meu.”

Evanghelia mică, după Pandelică

El e mic și n-a știut nimic, adversarii săi (între care USR, procurorii, angajații săi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, în speță o Biserică nerecunoscătoare pentru donațiile generoase ale cuplului Firea-Pandele) știu în schimb multe, sunt mari și tari și l-ar fi îmbrobodit.

L-ar fi indus în eroare și l-ar fi prostit, zi și noapte, săptămâni și luni, ba poate, mai știi, chiar ani la rând, ca să-l prindă pe el, mititelul inocent, cu ocaua mică. Pe el și pe ea, pesediștii fără frică.

Rând pe rând, povestitorii cuplului se schimbă la televiziuni, complicând povestea cu noi și noi acuze, aparent extrem de fanteziste, despre diverși conspiratori, de preferință detestați de varii grupuri, precum cel filetist, ortodoxist și putinist, în vizorul căruia a intrat, nu întâmplător, luminosul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Noul ”Iuda” și cei treizeci de arginți ai săi

Cine e Vasile Bănescu? Un profesor și un teolog care-și ia în serios credința. Și, cu titlu personal, nu în numele Bisericii, înfierează fără teamă de consecință ceea ce conștiința și morala sa creștină îi dezvăluie ca indecent, ca ipocrit, ca duplicitar, fățarnic, demonic, corupt, asasin și anti-creștin.

Ceea ce pentru cleptocrați și corupții incapabili (sau nedoritori) să distingă între Biserică și opinia personală a unuia din angajații ei e antipatic rău, obișnuiți cum sunt să mizeze pe nădăjduita complicitate din epoci securiste a Bisericii și pe toleranța ei față de nefăcutele regimurilor sub care slujește. A-l ataca pe Bănescu a devenit deci, pentru trollii putiniști, pentru legionaro-securiști și restul pegrei suburbane sau al elitei politice a statului ”eșuat” sportul zilnic, preferat.

Întrucât însă Bănescu e singur – dacă se face abstracție de susținerea pe care i-o acordă doi intelectuali publici, creștin-ortodocși, cu opere și competențe reale, ca Teodor Baconschi și Adrian Papahagi – purtătorul de cuvânt al Patriarhiei e înfierat de suflarea extremist-naționalistă ca presupus ”vârf de lance” al unei prezumtive oștiri de ”propagandiști occidentali”. Bănescu ar face jocurile unor ”minoritari” sau al altor invenții, conspiratori și extratereștri.

A lovi în el dă bine și-aduce, pe lângă clicuri și like-uri imorale, și o nădăjduită bază de masă, extrem de importantă pentru politicieni, a căror putere, ca a pesediștilor, se bazează pe urna de vot.

Așa se face că Pandele a lansat, luni seara, pe Facebook, un nou atac nu doar la adresa mișcării civice de protest care a salvat România în anii regimului Dragnea de o dictatură mafiotă pură și dură, ci și pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, acuzându-l pe Bănescu, că ar face jocurile ”rezist” și ale unei “armate” care n-ar ”vrea ca Firea să mai acţioneze pe scena politică”.

Cu obișnuita insolență a dregătorului demascat pe neașteptate, Pandele a întors adevărul pe dos. Cine s-a urcat pe spinarea sărmanilor bătrâni supuși exterminării prin inaniție la el în comună? Nu el. Nuuuu. Deloc. Pentru el și îmbisericita sa nevastă din țara pe care cea din urmă o numea ”grădina Maicii Domnului”, în timp ce sub ochii ei orașul ei de reședință, condus de soțul Pandele, se transforma în Auschwitz pentru bătrâni, de vină pentru că s-a profitat de vârstnicii schingiuți, înfometați, jefuiți și uciși nu sunt făptașii. Primarul e curat ca lacrima. Un Făt-Frumos. În culpă și mare păcătos ar fi în schimb, chipurile, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

De ce? La urma urmei, Bănescu deplânge doar invocarea ipocrită și blasfematoare a celor Sfinte de către netrebnicii care i-au chinuit, neglijat sau poate chiar omorât pe bătrâni ca să le ia banii. I-a numit Bănescu pe Firea și Pandele? Defel. Dar împricinații se simt cu musca pe căciulă. Și beneficiază de ajutorul dușmanilor dușmanilor lor. Ca turnătorul Securității, Mache, lăudătorul ”celui mai mare ctitor,” Putin. Nu mult altfel îl vede ÎPS Teodosie, citat de ”Ziare.com”, și pe ”ctitorul” de Voluntari, Pandele. “E un om care face foarte mult bine. E un om deosebit, la fel și soția lui”, dixit ÎPS.

Și pentru că Bănescu n-ajunge singur ca inamic de ucis în efigie, protejatul lui Mache i-a pus alături, pe banca acuzării, întreaga Biserica Ortodoxă, spre care pesedistul, în bună manieră comunistă, îndreaptă degetul de procuror și strigă indignat și revoltat de ”nedreptate” ca Zola în fața conspirației antisemite a anti-Dreyfusarzilor: ”J’accuse…!” De parcă el, Pandele, ar fi arendat autoritatea întregii civilizații creștine. Și ar fi ”un exemplu de moralitate”, demnitate și ”responsabilitate”. Un ”reper” și un ”model”.

Biserica ar fi, potrivit lui, ”vinovată” pentru tăcerea ei faţă de intervenţiile lui Bănescu pe tema “azilelor groazei“. Una “interpretabilă” ca o formă ”de încuviinţare, şi în mod clar cu sprijin şi inspiraţie din alte instituţii, altele decât Biserica”, după cum a mai delirat la televiziune, în pandaliile sale incontinente, domnul Pandele, vexat pentru că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei înfierase neomenia azilelor și creștinismul vehement afișat, dar fraudulos, al posibililor făptași.

Mesia și Pilat din Pontul Euxin, înaintea summitului NATO

În răstimp, el, primarul incompetent, politic și moral vinovat, dacă nu și complice, s-a erijat în mesia. Pandele sugerează că ar fi salvatorul Bisericii căci ”el nu se poate să nu se gândească, cum de peste 2000 de ani diverşi farisei se chinuie să dărâme Biserica lui Hristos, iar simplii credincioşi” (probabil ca el și ca simpla de nevastă-sa) ”li se împotrivesc din toate puterile, cu spor!”

Ce insinuează onor ”salvatorul neamului” din Voluntari? Simplu. Că ar fi imposibil să fi vinovați însuși mesia și sfânta lui consoartă de înfometarea, torturarea și exterminarea unor bătrâni.

Oare cât de fraieri sau ușor de intimidat să fie magistrații României useliste?

Cât de prost, nevolnic, corupt și manipulabil crede oare cuplul Firea-Pandele că mai e poporul român, la 33 de ani de la ieșirea oficială din narativul național-comunist?

Cât de incapabil să distingă între credință veritabilă și circ îi consideră oare pe români cei doi pesediști? Și cât de răbdător își imaginează premierul și președintele că este națiunea, căreia ambii ar trebui să-i slujească, nu să declame ditirambic aiureli fățarnice, ori să tacă zile în șir, precum porcul în păpușoi.

Dacă, așa cum a spus președintele Iohannis, rupând într-un târziu o tăcere scandaloasă, perpetuată prea mult, e vorba în sfera azilelor groazei de ”o rușine națională”, iar ”răul trebuie tăiat de la rădăcină”, în culpă fiind nu doar cei direct implicați, ci și vinovații moral și politic, nu se înțelege de ce șeful statului n-a pus degetul pe rana rușinii? De ce n-a cerut el explicit plecarea din guvern a miniștrilor Budăi și Firea, care au știut sau ar fi trebuit să știe, dar n-au făcut nimic deși ministerele lor sunt evident implicate până în măduvă în catastrofa siderantă a azilelor groazei?

Scrie un comentariu