Războaiele nu se duc doar la Bahmut, Marinka și Avdiivka. Nu lasă în urmă doar morți pe câmpul de bătaie ori în case bombardate criminal de ruși. Are loc, pe lângă cel hibrid și psihologic, undeva în umbră, între servicii secrete al căror aport la câștigarea conflagrațiilor este adesea decisiv.
Noi și noi loturi de documente clasificate, americane, apar pe rețelele de socializare ori sunt divulgate de presă, oferind ochilor lumii și, mai ales, serviciilor secrete rusești și chinezești, informații vitale despre spionajul american.
E clar că Pentagonul a devenit ca o bucată de ”șvaițer”, un cașcaval nu doar plin de găuri în masa lui, ci și atacat de o rapid progresândă putreziciune. În mod trist, progresiștii americani de la New York Times raționalizează și edulcorează paguba și încearcă s-o micșoreze artificial, mândrându-se că documentele strict secrete răsuflate, ori scurse în presă, par să demonstreze cât de adânc le-au infiltrat serviciile americane pe cele rusești. Din care cele militare proiectau o amplă acțiunedezinformativă în Africa, menită să-i distrugă pe liderii locali pro-ucraineni.
Ce-au aflat și cu ce se pot lăuda rușii
Când, nu mai puțin adevărată, ba poate chiar mai de actualitate, este reciproca. Rușilor, cărora documentele divulgate și parțial falsificate, propagandistic, de Kremlin, le vin mănușă tot pe atât de mult pe cât îi stingheresc pe americani, li s-a atras între altele atenția asupra stării deplorabile a armatei și a serviciilor lor. Cu care n-au cum să câștige războiul din Ucraina. Dar această informație e o știre nu doar de ieri, ci de acum un an. Se știa, altfel spus, de mult. Nu e deci o informație nouă.
Cum nu e nouă nici aprecierea serviciilor secrete americane, potrivit cărora conflictul militar se îndreaptă spre un război de uzură și un ”pat” șahistic, deci spre un blocaj mutual, astfel încât Rusia nu-și va putea atinge țelul cuceririi Donbassului.
De cealaltă parte, ies în evidență dificultățile ample suferite de ucraineni și penuria lor de muniție, mai ales anti-aeriană, penurie pentru care americanii și aliații occidentali sunt de vină din plin.
Dar mai mult decât orice, iese în evidență că Moscova și Beijingul știu în mare măsură, poate chiar exact, ce se petrece la Washington. Spionii lor sunt pe tot terenul și lucrează în voie în capitala Statelor Unite, divulgând presei secrete de natură să discrediteze masiv inepta conducere americană.
În cauză nu e doar războiul din Ucraina, ci o mare varietate de chestiuni, inclusiv chineze. Unele stânjenesc cu atât mai mult Statele Unite, cu cât pun în mare dificultate aliați, precum Mossadul israelian, devoalat ca serviciu de informații externe implicat până în gât, oneros, în politica internă, ori pe ucraineni, pe care americanii îi spionează, vai, la fel de asiduu ca pe ruși.
Materialele divulgate pun în enorm pericol, sau condamnă la moarte fără drept de apel sursele secrete ale serviciilor americane. Ele întăresc în plus ideea că America e mare și tare în a fi o inepuizabilă sursă de jenă pentru aliații ei. Deci, pentru agresatele democrații liberale.
Contraperformanțele FBI
Cine aderă la valorile lumii libere și se bizuie pe ajutor american, riscă masiv, mai devreme sau mai târziu, să ajungă bătaia de joc a rețelelor sociale, a presei și, mai ales, a infecților lor inamici totalitari, care încearcă să le sugrume libertatea, să le fure teritoriile și să le distrugă statalitatea.
S-a spus că FBI-ular fi început vineri să analizeze chestiunea și să încerce să depisteze sursa scurgerilor. Ei, bravos. Iată o poliție federală, care e deopotrivă serviciu de contraspionaj, că anunță că a început să-și facă datoria. În fine. Anterior FBI se remarcase prin plata de sume frumoase la rețele ca Twitter, spre a cenzura postări prin shadow-banning și a închide conturi de comentatori care au îndrăznit să critice extremismul de stânga al unei părți a elitei americane. Și incapacitatea mass-mediei clasice de a tematiza și judeca critic nefăcutele puterii de stânga.
Ce nu știe încă FBI, potrivit propriilor afirmații, este ce surse i-ar fi fost compromise. Ne-am liniștit. Poate că poliția federală americană așteaptă să-i indicăm noi ce spioni ar trebui preveniți să fugă de urgență în Vest, ca să nu fie defenestrați. Ori să nu ajungă în fața unui pluton de execuție rusesc.
Grotesc e că, de la începutul războiului din Ucraina, al cărui raport de forțe real serviciile secrete americane l-au evaluat nu mai puțin greșit decât FSB-ul, Comunitatea de Informații americane și Pentagonul-șvaițer au tot ținut să dea sfaturi peste sfaturi și luptătorilor ucraineni, și conducerii politice, democratic alese, a statului evreu. Al cărei lider a fost insultat de președintele american într-o manieră în care lui Biden nici prin cap nu i-a trecut vreodată să li se adreseze unor dictatori totalitari și genocidari ca Putin, Xi Jinping sau ayatolahul Khamenei.
Efecte diplomatice și politice catastrofale
Neîncrederea uriașă provocată astfel principalului aliat al Statelor Unite din Orientul Mijlociu (cu tot cu israelienii de stânga, din opoziție, care nu pot fi nici ei încântați), nu necesită alte detalieri. Cum nu e nevoie de alte explicații ale motivului pentru care ucrainenii au ținut ca varii știri despre dificultățile militare proprii să rămână confidențiale și să nu fie lămurite Statele Unite.
De dubii și nesiguranțe similare ale aliaților Americii, privind dorința și capacitatea guvernului din Washington de a le sări în apărare în cazul în care s-ar afla la ananghie, profitase anterior China comunistă, spre a disocia de Statele Unite Arabia Saudită și a o determina să se apropie de Iran.
Inutil de subliniat ce neîncredere provoacă aliaților Americii noile scurgeri de informații sensibile, secrete și strict secrete de la Pentagon, de la CIA, NSA, FISA. Timpul pierdut cu datul de sfaturi Uctrainei și altor aliați ar fi fost net mai bine întrebuințat închizându-se găurile scrugerilor de secrete. Or, breșa n-a fost astupată. Dimpotrivă, spre paguba incalculabilă nu doar a SUA, ci a întregului grup ”5 eyes”, care include America, Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă, pare să se fi lărgit. În mod normal, ar trebui să cadă capete, la Washington. Firesc ar fi ca responsabilii americani vinovați să-și asume răspunderea și să-și dea demisia. Fiindcă impunitatea lor agravează cu fiecare zi care trece problema. Și nu e doar una americană, căci privește și NATO.
Apoi, chestiunea nu e una strict militară. E și politică. Răsuflările de informații strict secrete de la centrala americană din Washington ține de inepția actualei administrații americane, care numai un exemplu nu este pentru instituțiile și agențiile din subordine. Or, doar o curățenie mare de primăvară, cu demisiile și demiterile de rigoare, ar mai putea îndrepta ceva. Mai mult. Scurgerea și impunitatea celor militar și politic culpabili s-ar putea să compromită contraofensiva ucraineană.
Poate fi praf in ochi, fum de ascuns tancuri, ori magar pierdut in ceata, asta sper.
Numai de bine Dom Iancu.
Pentagonul și serviciile au o gaură cât casa: asta, din păcate, e clar realitatea.