Cele mai noi articole · Politică internațională

America de groază și documentele ei clasificate din garaj

Ce ar fi dacă, în vreun grajd al președintelui, se vor depista în curând documente strict secrete ale armatei ucrainene și ale aliaților ei, consultate cu grijă de grăjdarul kaghebist?

Președintele SUA, Biden, a admis că s-au găsit la el, în garaj, documente clasificate. E o a doua tranșă de documente care s-au descoperit unde nu trebuiau să se afle ci unde e locul hârtiilor confidențiale și a secretelor de stat de importanță deosebită. Dar scandalul nu se oprește aici.

Liderul lumii libere ”s-a apărat” așa cum s-a comportat cu secretele de stat americane, iresponsabil. El a afirmat că documentele cu pricina nu stăteau ”în stradă”, că lumea ar ”ști” că el ”ia în serios documentele clasificate”, și, dacă am înțeles corect ce a spus, că avocații i-au explicat că e mai bine pentru el să nu știe ce era în ele.

Latura politică a unei vânători de vrăjitoare?

Cine ”nu știa” ce e în ele? Un șef de stat (de stânga) al cărui ministru al justiției a numit un investigator special spre a-l pedepsi penal pe fostul președinte al SUA (de dreapta) pentru încălcarea normelor de gestiune a documentelor clasificate. Aceleași norme pe care le-a violat Biden din epoca în care era vicepreședinte, deci timp chiar mai îndelungat decît Trump.

După ani de șfichiuire în presă a fostului președinte american pentru nefăcutele lui, Trump a ajuns în colimator, pe drept, pentru reaua gestiune a hârtiilor confidențiale ajunse pe mâna lui cât timp a fost instalat la Casa Albă. Or, autoritățile și massmedia au cam pus batista pe țambal pe ceea ce e un scandal absolut comparabil cu ce s-a petrecut la Mar El Lago. Scandal pentru care e vinovat actualul președinte al SUA, Biden. Care se comportă pe contrasensul legii și în răspăr cu ea de când era al doilea om în ierarhia Statelor Unite.

Problema suplimentară e că ilegala gestiune a secretelor de stat găsite în garaj, acasă, în birou și cine știe unde acasă la Biden, la Wilmington, Delaware, nu s-a descoperit acum. Ci în noiembrie, înaintea alegerilor. Dar autoritățile n-au suflat o vorbă.

Nu mai puțin grava inadecvare a presei de stânga


Iar presa n-a aflat. Sau n-a zis nimic. Pentru că în câteva zile urmau să aibă loc în Statele Unite importantele alegeri pentru Congres. Care trebuiau neapărat să fie câștigate de stânga radical-progresistă, al cărei lider e Biden.

Întrucât stânga (care se dă peste cap să excludă posbilitatea ca Trump să mai participe vreodată la alegeri prezidențiale) domină presa copios, apărătorii lui Biden din massmedia au țâșnit in corpore din ascunzișuri ca să-i vâneze pe criticii uitucului președinte.

Potrivit lor, cazurile Trump și Biden n-ar fi, chipurile, comparabile, pentru că avocații fostului președinte ar fi refuzat mult timp să predea documentele de la Mar el Lago și ar fi obstrucționat autoritățile. În vreme ce avocații lui Biden ar fi semnalat ei înșiși abuzul în materie de gestiune a documentelor clasificate.

Ceea ce e o minciună cel puțin prin omisiune. În fapt, descoperirea mizeriei comise de Biden s-a produs la 2 noiembrie și s-a aflat într-un târziu, doar pentru că divulgarea ei nu putea fi blocată la nesfârșit.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Presa ar trebui, dacă ar fi liberă și și-ar merita numele, să-i aplice lui Biden aceleași standarde ca lui Trump. Dacă ar fi serioasă ca presă de investigație, ar trebui să studieze de ce Biden nu e câtuși de puțin credibil când se dă ”surprins” de găsirea la el acasă, a unor documente ce trebuiau să fie de ani de zile la Casa Albă. Și să descopere de ce președintele e probabil să înșele și să obstrucționeze, dimpreună cu avocații săi, justiția.

Dar nu e. Și aceasta e poate cea mai mare problemă a democrației americane. Dimpreună cu președinți care se comportă absolut inept și irepsonsabil cu secretele de stat ale țării lor, America are o presă parcă din ce în ce mai puțin serioasă și liberă.

În falsa ”logică” a propagandei progresiste (care se dă de ceasul morții să nu cumva să se mai erodeze încrederea oricum puțină în actualul președinte), se afirmă, ridicol, că ar fi ”sigur” că Trump ”a greșit” mai rău, pentru că Biden a pus pe urmele lui un investigator special. Ceea ce, pasămite, ”nu s-ar fi întâmplat, dacă nu era vinovat”. Nimic mai hilar, mai grotesc și mai absurd, decât această apreciere pe care am descoperit-o la un comentator al televiziunii publice germane.

Dacă s-ar fi dovedit că Trump a încălcat legea penală și poate fi tradus în justiție nu era nevoie de Jack Smith, investigatorul special numit de ministrul american al justiției. Va numi, oare, ministrul justiției și un investigator special care să-l ancheteze pe Biden? Îl va da Congresul afară din funcție pe Biden, cum era pe cale să facă atunci când, în anii 70, președintele SUA, Nixon, a preîntâmpinat, prin demisie, evacuarea sa justificată de la Casa Albă de către congresmeni americani indignați pe drept că a obstrucționat justiția?

Biden e foarte îngrijorător. Dar și mai alarmante sunt deficiențele de sistem

În campania electorală, democrații și Biden și-au făcut publicitate afirmând că Trump ar trebui înlăturat pentru că ar fi simptomul unei ”anomalii” politice, iar liderul stângii va readuce la Washington ”normalitatea”. Halal, normalitatea lui Biden.

Șeful statului american e vinovat pentru dezastruoasa gestiune a retragerii trupelor SUA și ale aliaților din Afganistan. E în culpă și pentru incompetența și incapacitatea lui de a descuraja tiraniile. De pildă pe Putin, care, în absența disuasiunii, s-a simțit stimulat să invadeze Ucraina și să declanșeze un război de agresiune potențial mondial. Ca președinte, Biden e cel mai amnezic șef de stat din istoria Americii.

Tot el e, parțial, cauza crizei energetice și a inflației abătute asupra Occidentului. Iar mai nou, se vădește a fi în culpă, dar nu de azi de ieri, pentru castatrofala gestiune a documentelor clasificate din garajul lui și de aiurea, precum și, probabil, pentru obstrucționarea justiției.

Se vehiculează un conspiraționism, potrivit căruia Biden ar fi fost demascat chiar de către democrații care n-ar vrea ca el să candideze din nou în 2024 la președinție. Rămâne de văzut dacă această ipoteză se confirmă. Dar e, din păcate, puțin probabil ca presa mainstream să ne lămurească în acestă privință. Pentru că mare parte din ea pare a avea o cu totul altă agendă.

Cât timp va mai fi oare Biden menajat de autorități și de presa progresistă din vestul Europei și de peste ocean? Cât va dura până ce această presă se va reinventa, astfel încât să onoreze democrația și să i se adecveze?

Pentru că, să ne înțelegem bine. E limpede că, în cauză, nu e doar un președinte uzat, care și-a depășit de mult nivelul de competență, fiind, ca atare, depășit de situație. Problema cea mai mare e sistemul. Iar nu sistemul unei mici republici bananiere. Ci al superputerii, aflate la cârma democrațiilor, a întregii lumi libere. Superputerea de care depinde direct și deznodământul, pentru viabilitatea Europei esențial, al războiului din Ucraina. E pur și simplu de groază, elita care o conduce.

18 gânduri despre „America de groază și documentele ei clasificate din garaj

 1. Intr-adevar SUA, e de groaza. Nu e o mica, ci o mare republica bananiera.
  Nu va asteptati ca presa americana sa se reinventeze si sa-si onoreze misiunea.
  Presa si TV americana, poate cu exceptia lui FOX, este organ de propaganda de partid si de stat. Propaganda Partidului Democrat si a lui Deep State, a FBI-ului, care, cel putin din 2016, el hotaraste cine poate sa fie ales ca Presedinte si cine nu. FBI-ul se comporta ca echivalentul american al FSB-ului putinist, continuatorul NKVD-ului.
  Eu astept cu sufletul la gura sa vad ce o sa scorneasca FBI-ul contra guvernatorului Floridei de Santis, pentru ca este exclus ca Deep State sa faca posibile in 2024 alegeri libere, nefalsificate si neinfluentate.
  Nu-i acuz, doamne fereste, ca vor face din Partidul Democrat, partid unic, ca in Romania ceausista, departe de mine asa ceva.
  FBI-ul copiaza nu Securitatea, ci Stasi-ul din Republica “Democrata” Germana, sau Republica bananiera Paraguay a lui Stroessner, unde se desfasurau alegeri cu mai multe partide si cu rezultat hotarat dinainte.
  Daca ticket-ul “Republican” din ’24 nu e Liz Cheney – Adam Kinzinger, atunci nu sunt eu Stefan.

  1. Domnule Stefan, fara ofensa dar va vad un pic inclinat spre teoriile conspirationiste. Sa nu uitam ca Trump si Putin s-au pupat pe bot precum Honecker cu Brezhnev some time ago.
   Inclin sa judec un fapt din punct de vedere principial apoi trec la detalii. Iar detaliile trebuie sa treaca de un anumit numar ca sa-mi schimbe concluzia teoremei, sa spun asa. E o regula in matematica.
   Oricum, abia astept comentariile dvs precum si ale Domnului Iancu.
   Toate cele bune
   Robert

   1. Înainte de a se pupa ei în bot, l-a pupat în bot Obama prin intermediul lui Medvedev, promițându-i lui Putin obediență și mai mare după alegerile americane din 2012. Sub Obama, Putin s-a simțit îndreptățit deci să atace Crimeea și estul Ucrainei și să le anexeze. Nimic din toate astea sub Trump.

    1. Corect si adevarat, mare greseala si gafa a facut Obama. Si uite asa sa schimbat istoria. O lebada neagra din pacate.

    2. Dom Iancu, sper sa nu mi-o luati in nume de rau.
     Fac o paranteza. Cand eram noi copii, cred ca suntem aproape de varsta, era un desen animat, parca cehesc. Profesorul Baltazar. Ei, se invartea Balatazar in sus si in jos, drapata stanga pana gasea rezolvarea problemei.
     Asa am fost eu dupa ce ati scris comentariul de mai sus.

     Eu l-am criticat pe Trump si dvs ati venit cu Obama. Suna un pic a whataboutism.
     Scriu asta din dorinta de a pastra o relatie cat se poate de onesta cu dumneavoastra.
     No offence what so ever.
     Respectele mele, noapte buna va doresc.

     1. Nu mă supăr deloc dacă mă contraziceți. N-am vrut să comit un whataboutism ci să atrag atenția că pupatul în bot cu Rusia era din păcate practică veche și generală când a părut să adere la acest obicei și Trump. Care, să nu uităm, a fost masiv demonizat de stânga și supus unei vânători de vrăjitoare pe ideea unei pactizări cu Moscova, care s-a dovedit o făcătură sinistră a adversarului politic progresist. L-am criticat frecvent pe Trump, care nu mi-a plăcut niciodată, ba mi se pare chiar detestabil în varii privințe, dar realitatea roadelor președinției lui e net mai bună decât ce-au produs Obama și Biden în zece ani de președinții.

 2. Dom Iancu, intre un Trump fara nici un Dumnezeu, mincinos pana-n maduva oaselor, curvar , mercantil etc, parca prefer un senil care oricum nu are puterea-n mana. Mi-am facut sperante cu madam Harris. Parea mai de dreapta. Dar se pare ca doar se uita la crapaturile din tavan in biroul ei. Aveti dreptate ca societatea americana trece printr-o problema majora. Sper sa iasa ok din ea ca de la altii nu e mult de asteptat.

  1. Domnu Robert, daca preferi lui Trump pe impostorul senil care ii ocupa acum biroul din Casa Alba, inseamna ca te bucuri de razboiul Rusiei contra Ucrainei si de recesiunea si inflatia in care se prabusesc SUA, Romania si intreaga lume.
   Putin a atacat si Crimeea si Donbassul din Ucraina in 2014 numai dupa ce Obama i-a promis mana libera prin intermediul lui Medvedev (cazul celebru al “microfonului deschis”).
   Nu-i de mirare ca imediat dupa ce l-a vazut pe idiotul de Biden la carma SUA, Putin si-a zis ca nu poate sa rateze ocazia sa incerce sa inghita toata Ucraina si sa continue cu Balticele, Polonia si Romania.
   SUA a fost in expansiune economica de la alegerea lui Trump pina cand China comunista a imprastiat virusul ucigator in intreaga lume. Apoi parea sa iasa binisor din pandemie si lockdown daca criminala oligarhie de miliardari democrati nu ar fi pornit razmeritele “George Floyid”.
   Preluarea puterii de catre Democrati a pus capac oricaror sperante de mai bine cand Biden a interzis in primele 5 minute orice noi explorari de gaze naturale si a oprit constructia conductei Keystone XL, facand sa curga miliarde de dolari in buzunarele clicii lui Putin.
   Toate necazurile se trag de la paiatza de Biden, mai bine zis de la papusarii care-l manevreaza din culisele Casei Albe.

   1. Dom Stefan,
    Cu tot respectul.
    Cand vad un om fara printzip care nu le are, dau in ipohondrie.
    Trump e un om fara principii, end of question.
    Mai bine cineva cu ceva credinta. Omul asta si-a pierdut un fiu.
    Durerea asta modifica psihologia oricarui om normal.
    Senil cum e mai bun decat un “NUT”.
    Respectele mele
    Robert

    1. Nu sunt sigur cum să evaluăm cine e mai bun între un ”nut” și un ”senil”, decât măsurând faptele și bilanțul. Așa nebun cum e și cu toate greșelile lui, sub el nu s-au declanșat catastrofele ultimilor ani (dacă exceptăm pandemia pentru care e de vină China comunistă.

    1. Nici mie nu-mi place Biden Domnule Iancu. Sper sa iasa Ron DeSantis in 2024.
     Pare un om decent spre deosebire de Trump. Pana si numele de Trump imi repugna.
     Dupa mine singurul principal lucru bun a fost ca a dat drumul la cam 100 de Tomahawk in Siria. Mai sunt si altele cum ar fi Keystone pipeline si altele.
     Dar sa nu uitam cat rau a facut democratiei in US. Cu reverberatii peste tot.

 3. Imi pare rau de John McCain, putea sa-l bata pe Obama si lumea ar fi fost diferita.
  Ce greseala cu fusta aia din Alaska cu ochelari fara rama.

Scrie un comentariu