E 9 noiembrie o zi bună? Rea? Nemții nu se pot decide. În istoria germană a marcat, între altele, și sinistrul Pogrom la nivel național, alintat ca ”Noaptea de cristal”, un pogrom cu ample vărsări de sânge, arestări și incendieri de sinagogi, case și magazine evreiești, organizat de naziști în 1938 împotriva populației evreiești din Reichul lui Hitler, care a prefațat Holocaustul. Dar e și ziua eliberării Germaniei comuniste, ocupate de ruși, prin căderea Zidului Berlinului, în 1989.
Inutil de subliniat că și pentru imperiul sovietic, a cărui prăbușire i se pare lui Putin a fi ”cea mai amplă catastrofă a secolului XX”, această din urmă dată, de 9 noiembrie 1989, e una fatidică.
La 9 noiembrie 2022, mediile ruse (Novaia Gazeta) dădeau retragerea rușilor din Herson la Nipru ca fiind ordonată de ministrul rus al apărării, Șoigu. E o dezinformare demnă de patria Maskirovkăi? Sau o retragere autentică?
Președintele Ucrainei, Zelenski, a declarat în seara zilei de 9 noiembrie că ”retragerea Rusiei din Herson nu e un motiv pentru a începe negocieri”. Zelenski pare să fi semnat, concomitent, și un ordin de instalare a unei administrații militare regionale pentru regiunea Herson, cu patru noi șefi pentru diferite raioane ale regiunii încă, nominal, ocupate și anexate. Iată un posibil răspuns dat Moscovei de Kiev.
Anunțul făcut anterior de ruși cu un enorm tam tam, tot miercuri, 9 noiembrie, ziua încărcată până la refuz, în accidentata istorie a Europei, de semnificații majore, a zguduit din temelii breasla observatorilor politici. Care au înțeles imediat însemnătatea politică (și la rigoare militară) uriașă a eventualei evacuări, de către invadatori, a Hersonului. O evacuare marcând, potrivit Sky News, ”una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei dintr-un oraș capturat în debut de război, care a fost singura capitală regională ucraineană” cucerită de invadatori ”în nouă luni de conflict”.
Concomitent, purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Maria Zaharova, întărise impresia retragerii din Herson printr-o nouă ofertă de tratative: “Rămânem deschiși negocierilor. Nu am renunțat niciodată la această opțiune. Suntem gata să participăm la negocieri, luând în considerare, desigur, realitățile curente”, a declarat vocea ministerului rus de externe. MAE rus a mai susținut că, ”deși presa occidentală a promovat tot mai des în ultima vreme necesitatea revenirii la negocieri, autoritățile din SUA, Canada și alte state vest-europene fac tot ce le stă în putință să prelungească războiul”.
Declarația Zaharovei a fost prompt interpretată de unii analiști ca semnal al slăbiciunii Rusiei, pe fondul înfrângerilor de pe câmpul de luptă.
Un șiretlic de război? O capcană? Sau semn de slăbiciune al unei Rusii înfrânte?
Dar au părăsit rușii Hersonul? Forțe ruse apreciabile mai sunt, potrivit oficialităților ucrainene, în oraș, Cât de minat l-au lăsat cei care au plecat? Câte capcane îi așteaptă pe militarii ucraineni la intrarea în orașul prezumtiv ”evacuat”?
Agențiile și publicațiile occidentale anunțau, miercuri după-amiază, că trupelor ruse li s-ar fi ”ordonat să se retragă din Herson și din zonele adiacente”. Se știe, că multe clădiri administrative din Herson sunt goale și nu mai exhibă pe acoperiș drapelul rusesc.
Comandantul șef al forțelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, a declarat că ”nu mai poate aproviziona orașul și alte părți (ocupate) pe malul apusean al Niprului”, scria miercuri Sky News, citând-ul pe general. Potrivit căruia, menținerea trupelor ruse pe malul occidental al fluviului n-ar avea ”rost”, replierea lor ar ”salva viețile soldaților și capacitatea de luptă a unităților” ruse, iar păstarea lor pe malul apusean ar fi ”futilă” și retragerea având avantajul potențialei lor utilizări pe alte fronturi.
Anterior se anunțase moartea, ”într-un accident de automobil”, a colaboraționistului rus Kiril Stremousov, șeful adjunct al administrației instalate de ruși la Herson. Iar Surovikin, în răspăr cu toate informațiile de acest fel ale Moscovei, afirmase că Rusia ar fi pierdut în luptele pentru regiunea Herson 9.500 de militari.
De cealaltă parte, reacția Kievului, care a impus un embargo informațional asupra evoluțiilor militare din regiune, a rămas ore în șir, după emiterea prezumtivului ordin de retragere rusesc, extrem de rezervată. Chiar negativă. Mihailo Podolyak, consilierul președintelui Ucrainei, Zelenski, a declarat că țara sa nu pune botul la afirmațiile Moscovei. “Ucraina nu acordă atenție declarațiilor rusești, întrucât e o discrepanță între cuvintele și faptele Rusiei”, a spus el textual.
Perfect adevărat și înțelept. Nu părea deloc probabil ca Rusia să se retragă fără luptă din Herson, la doar câteva săptămâni după ce Putin a anexat, în septembrie, regiunea acestei capitale, alături de alte trei. În fond, și Kremlinul cunoaște valoarea simbolică a cuceririlor și a retragerilor spectaculoase. Și cât de catastrofale sunt știrile dezastruoase pentru ruși, pentru putiniști și pentru moralul armatei.
Apoi, grație informațiilor furnizate, între alții, de serviciile secrete americane și britanice, ucrainenii aflaseră la un moment dat de o discrepanță majoră între vorbele și faptele rusești. În timp ce Moscova îi evacua sau deporta pe civilii din oraș, Șoigu și Surovikin, care admisese anterior că ”Rusia are probleme pe front” cu aerul că pregătește terenul pentru abandonarea Hersonului, ordonaseră consolidarea apărării ocupanților capitalei regionale ucraineane.
Motivele raționale ale unei retrageri ruse
Dar Rusia e înfrântă, mai peste tot, pe câmpul de luptă, de luni de zile și sângerează de tot atâta timp abundent, pierzând zilnic, de săptămâni în șir, sute de militari.
E deci, tactic, normal ca Moscova să vrea să-și scurteze liniile de comunicații și să încerce să-și creeze noi aliniamente defensive. Pe de altă parte, orașele sunt relativ ușor de apărat și greu de cucerit. Ca retragerea din Herson să devină, cum o dădeau mai-marii militari ai Kremlinului, inevitabilă, trebuie să fi curs enorm de mult sânge rusesc în Nipru.
Dar ceva pare că nu se potrivește între informațiile existente și uriașa punere în scenă, între știri și mizele politice și militare, pe de o parte și hărmălaia, zarva, gălăgia și vacarmul ei, punând presiuni pe Kiev să-și disloce rapid forțe în Herson, pe de alta.
Dacă fuga fără luptă din Herson nu e un cal troian, o capcană rusească, menită să atragă Ucraina în prima ei catastrofă militară de după capitularea de la Mariupol, retragerea armatei țarului nu ar avea cum să nu aibă ample repercusiuni nu doar asupra moralui trupelor invadatoare, ci și de ordin politic.
Posibile consecințe de mare anvergură
Cât a rămas la Moscova din rău ciobita imagine a țarului se va duce de râpă urgent. Și nu doar în capitală, ci în întreaga federație rusă. Și dincolo de ea. Mai mult. Obrăznicia paladinilor cleptocrați, mafioți și kaghebiști și ambițiile nemăsurate la o felie cât mai groasă din cozonacul puterii sau chiar la întregul tort vor lua proporții fără precedent în Rusia putinistă.
Iar Putin va fi țintuit în mentalul colectiv acolo unde îi e locul oricărui tiran aventurier eșuat, militar, pe câmpul de luptă și politic pe eșichierul internațional: la stâlpul infamiei.
Războiul, declarat involuntar pierdut când, după 209 zile de război doldora de înfrângeri ale Moscovei, Putin a anunțat mobilizarea parțială, e, după replierea din Herson, simbolic și mai clar ratat de Rusia. Una, tot mai vădit incapabilă să-și legitimeze pretențiile de mare putere.
Ce impact psihologic va avea între ruși, între militari, agenți secreți și politicieni vizibilitatea fără egal a unui simbol teritorial al acestei ratări a oștirii lui Putin, prezentată deschis lumii prin retragerea de la Herson? Ce impact ar putea avea global, între aliații Kremlinului? Greu de apreciat, dar aceste impacturi vor fi, probabil, enorme. E improbabil să poată fi subestimate. Sprijinul de care se bucură Putin acasă se va fărâmița. Atitudinea critică și ostilă față de țar s-ar putea generaliza. Zilele sale pe tron, oricum numărate, se vor reduce și scurta.
Pe de altă parte e greu de apreciat și ce nefericite consecințe ar avea pentru Ucraina și cât de faste ar fi pentru Putin și pentru moralul trupelor rusești, ca Moscova să fie în stare să atragă trupele lui Zelenski într-o mare cursă.
Iată ce explică uriașa, dar justificata precauție a comandamentului ucrainean condus de Valeri Zalujni. Istoria e, câteodată, ce-i drept, la fel de lipsită de fantezie ca oamenii cei mai cruzi și cumpliți. „Die Grausamkeit der meisten Menschen ist Phantasielosigkeit und ihre Brutalität Ignoranz.“ Lipsa de fantezie, spunea ziaristul german Kurt Tucholski, ”e ferocitatea celor mai mulți oameni, iar brutalitatea lor, ignoranță”.
Ignorăm ce se întâmplă în aceste clipe în Herson, (în afară de faptul că Ucraina n-a observat ca trupele ruse să se retragă în număr semnificativ din oraș) dar știm că istoria e lipsită de imaginație, uneori, Pare că-i place să-i contrarieze grav pe kaghebiști în zilele de nouă noiembrie, Mai ales dacă au, ca Putin, ștate de plată în Germania, ca polițiști politici comuniști.
Sau poate e doar fantezia limitată a unui tiran cumplit. Poate cred dictatori germanofili, ca Putin, cu o bună cunoaștere a istoriei germane și o pronunțată aplecare spre terorism și, deci, și către tipicul limbaj simbolist al terorismului, propriu și islamiștilor care au distrus World Trade Center la 11.9 – 11 septembrie 2001 – (nine-eleven, în engleză) că o dată istorică precum 9.11 (nouă noiembrie) e o zi numai bună de pus bărbi și de întins capcane catastrofale americanilor, nemților și ”sateliților” lor ucraineni? E foarte plauzibil.
Indiferent de ce se întâmplă în oraș chiar în aceste clipe și de incertitudinile legate de autenticitatea retragerii ruse, masiv mediatizate de Moscova, Herson va reveni cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, sub controlul armatei ucrainene. Și restul teritoriului încă ocupat, la fel.
Se confirmă că Rusia a pierdut războiul și că opțiunile lui Putin se topesc văzând cu ochii. Înainte ca un atentator să-i spună tiranului noapte bună, țarul va mai încerca, tot mai agitat, tot mai neurastenic, înspăimântat și disperat, să obțină de la Washington și de la Berlin lumina verde pentru un armistițiu negociat astfel, încât Kremlinul să-și păstreze măcar o mică parte din rapturile de teritoriu ucrainean, comise în ultimii opt ani.