Cele mai noi articole · Politică internațională

Vestul, parțial în derivă

De parcă n-ar fi război în Ucraina, iar conflictul n-ar fi intrat într-o fază decisivă, Vestul e măcinat de certuri și de crize politice și își mai caută drumul. Putin își freacă mâinile de bucurie.

Încercarea Kremlinului de a diviza Occidentul se perpetuează. La fel, continuă – și nu fără oarecare succes – tentativa Moscovei de a-l măcina psihic prin șantaj, inclusiv moral, prin înfricoșare, promisiuni mereu încălcate și înnoite, gâdilări de reflexe împăciuitoriste, de comodități și poftă de lux ale unui Vest obișnuit cu răsfățul și confortul economic, prin dependență energetică, pertractări și foamete.

Sperând în oboseala de război a Vestului, Rusia încearcă să-și refacă imperiul sovietic și să pună în genunchi întreaga lume liberă, cu sprijinul Iranului, Chinei și, parțial și a Turciei.

În replică, Vestul mai raționalizează încă, absurd. Și mai inventează subterfugii ca să-și justifice chiar și în ceasul al 12-lea incapacitatea confruntării frontale cu răul. Cu răul rusesc.

Parțiala inadecvare americană…

În SUA, democrații se arată în continuare obsedați de Trump și de 6 ianuarie 2021, de parcă nu i-ar privi faptul că tot mai mulți americani (inclusiv de stânga) nu mai au ce face cu democrația: unul din cinci consideră violența politică legitimă, iar peste 50%, cum scrie alarmat The Guardian, citând un studiu al Universității din California, Davis, cred că SUA se îndreaptă spre război civil.

Cine a încins la maximum, cu ajutorul presei această atmosferă stând să explodeze? Rasismul ”anti-rasist”, anticreștinismul și antiamericanismul revoluției woke, declanșate și purtate de elita de stânga, maoistă, de extracție puritană, care-i votează pe democrați și e susținută de marile concerne americane.

Noroc că parte din administrația SUA mai știe, totuși, pe ce lume este. Șeful Pentagonului, Austin, a recunoscut la 20 iulie că războiul din Ucraina e într-o fază cheie. ”Ajutorul” american și occidental ”pentru Ucraina e deci vital și urgent”, a mai estimat, pe bună dreptate, șeful Pentagonului, care a decis să mai trimită Kievului, în următorul pachet de ajutore, încă patru sisteme de lansatoare multiple de rachete Himars, spaima militarilor ruși.

…și cea europeană

La Roma, premierul Draghi și-a pierdut majoritatea parlamentară și e probabiul să fie nevoie de anticipate.

La Londra, și-a luat adio de la parlamentari premierul Boris Johnson, care va fi înlocuit la toamnă, în funcție, prin voturile membrilor Partidului Conservator, fie de excelenta șefă a diplomație, Liz Truss, fie de stângistul ex-ministru de finanțe, Rishi Sunak.

Iar în Germania s-a dat mai nou în stambă, putinist, premierul saxon Kretschmer, din estul fost comunist al Republicii Federale, supărându-și colegii de partid creștin-democrați apuseni.

În ecou la filorusismul multor tovarăși din ce a fost cândva RDG, în speță Germania comunistă, satelit sovietic controlat de STASI, unde a fost staționat ca ofițer KGB și Vladimir Putin, Kretschmer a declarat că Germania ”ar trebuie medieze” între Kiev și Moscova, ca să se ”înghețe” conflictul dintre Rusia și Ucraina (pentru ca gazul să continue să curgă în Germania).

Germania, luptându-se cu derizoriul

Or, premierul saxon (care și-a luat precauția de a declara că războiul e o ”crimă” pentru care ”răspunderea îi revine doar lui Putin”) știe bine că ”înghețarea” reclamată a mai avut loc, legitimată fiind de Germania și de Franța, după 2014 în urma anexării Crimeii și a raptului teritorial la care s-a dedat Rusia în Donbas, iar rezultatul concesiilor făcute Moscovei de Berlin și de Paris a fost invazia rusă în Ucraina din februarie 2022.

Aceasta, după ce statele esteuropene și Ucraina au implorat în zadar, ani la rând, Germania, să înceteze să mai importe gaz ieftin rusesc, spre a nu pune în dificultăți statele din prima linie și pentru a nu amplifica sinucigașa dependență energetică de Rusia. Degeaba. Germania le-a arătat și lor și americanilor degetul mijlociu al Angelei Merkel. Și a continuat să-l răsfețe pe Putin.

Tocmai Germania să ”medieze”? Țara care bate până și România la ipocrizie când face Ucrainei o ofertă de nerefuzat? Un tanc german pe lună Kievului, de anul viitor. După multe luni de cugetare adâncă, așteptarea lui Godot chiar ar urma să ia sfârșit. După cum sublinia Roderich Kiesewetter de la CDU, oferta germană avansată ”după trei luni de reflecții este: 20 de tancuri de tip Leopard, livrabile de la anul, deci din aprilie 2023, câte unul pe lună”. Iar șase luni mai târziu, câte trei. Kiesewetter, deputat în Bundestag, compara oferta germană de viitor, cu realizările poloneze de până acum. ”Varșovia a livrat Ucrainei, până în prezent, aproape 300 de tancuri de tip T 72”.

În Europa – și nu doar în Germania – mai speră încă mulți în victoria lui Putin

Dar, ce-i drept, Polonia n-a primit la schimb promisele arme germane. Cruntul diagnostic al demnitarului creștin-democrat ar fi putut fi edulcorat sensibil, dacă necruțătorul parlamentar CDU ar fi fost mai îngăduitor și ar fi comparat promisiunile utopice ale Germaniei cu ajutorul acordat până acum și oferit în viitorul previzibil Ucrainei de România lui Klaus Iohannis. Care pare să fi dat un zero barat.

Argumentul” (deloc în glumă avansat al) lui Kretschmer în favoarea ”medierii” germane e deosebit de ”tare”. Potrivit lui, doar în acest fel s-ar putea ”prezerva pacea socială” în Germania. Or, marea spaimă, coșmarul recurent al elitelor nemțești e tocmai destabilizarea acestei păci. Mai cinic să fii, ca politician (sau mai bine instruit de dușmanii Ucrainei și ai Vestului) nu se prea poate.

Până și colegii din CDU ai lui Kretschmer, pe care-l aplaudă acum entuziast extrema dreaptă din AFD și extrema stângă din Die Linke, s-au disociat ferm de tovarășul saxon și au declarat că insul nu reprezintă partidul.

Ce-i pasă lui, de vreme ce a devenit feblețea propagandei ruse. Și a agenților STASI, ca și a întregii mișcări neonaziste din fosta Germanie comunistă. Postură în care va fi la mare luptă cu alți dregători europeni în efortul cuceririi inimii lui Putin. În ajutorul căruia Kretschmer și-a emis elucubrațiile făcând, după cum reliefa deputatul german Norbert Roettgen, cel puțin două greșeli: să nu înțeleagă că nu e nimic de mediat, de vreme ce Putin are un scop clar și deschis admis de extindere a războiului. Iar germanii nu pot fi mediatori din moment ce sunt parte a lumii atacate și trebuie să se apere, dimpreună cu toți cei care țin la ordinea mondială bazată pe norme, legi și drepturi, iar nu pe forță și agresiune.

Să se apere? Exact. Ajutând Ucraina să înfrângă Rusia clar și fără echivoc pe câmpul de luptă. N-ajută doar pachetele de sancțiuni, în genere mărunte, adoptate rând pe rând, fără nicio tragere de inimă, de europeni. Iar America demnitarilor care, la Washington, conduc SUA și Vestul în numele lui Joe Biden, mai hamletizează, din păcate, încă, neștiind dacă să ofere Ucrainei tot ce are nevoie ca să obțină capitularea Rusiei.

Oficialii americani încă par a nu le da voie trupelor ucrainene să atace masiv teritoriul rus. Iar administrația din Washington încă n-a avertizat clar și fără echivoc Moscova să nu cumva să recurgă la arme nucleare împotriva Ucrainei, sau la alte arsenale de distrugere în masă, dacă Rusia vrea să rămână la adăpost de o ripostă masivă și distrugătoare.

Nu așa funcționează descurajarea. Ori apărarea intereselor occidentale. Vestul trebuie să iasă urgent din derivă și să-și rostească hotărât și fără echivoc țelul, în această confruntare de proporții globale.

Scrie un comentariu