Cele mai noi articole · Politică internațională

A 12-a zi: războiul psihologic, multicefal


Puțini știu că Putin a declanșat un război de agresiune nu doar împotriva Ucrainei, a cărei rezistență militară tenace și exemplară nu poate dura la nesfârșit, dată fiind superioritatea materială a Rusiei, în lipsa unui ajutor occidental mai consistent. Tiranul a provocat, simultan, și altul, psihologic, împotriva țărilor NATO și, vai, împotriva propriului popor.

Cel din urmă s-a materializat în cenzura cumplită și, după cum scrie ziarul german Bild, în cele aproape 13.500 de arestări operate până acum în Rusia, din nu mai puțin de 140 de orașe, în rândul curajoșilor ruși care au ieșit în stradă să protesteze împotriva barbariei dictatorului de la Kremlin. Cărora li s-au luat la percheziționat și puricat și telefoanele doar pentru că au îndrăznit să scandeze un categoric ”nu războiului”!

Pentru uz intern și extern, antiamerican, e o dezinformare brutală și flagrantă, difuzată de portalul militar de investigații, ABS Military, care a publicat duminică noaptea documente lansate de Kremlin. Potrivit lor, Ucraina ar lucra chipurile la dezvoltarea de arme biologice lângă granițele Rusiei, în laboratoare finanțate de SUA.

Astfel de zvonuri demente circulă deja de la începutul invaziei, spre a inflama populația rusă și a-i dezamorsa protestul pacifist. Realitatea e că Rusia a mai dezinformat că Ucraina ar dori să obțină arme nucleare și de aceea trebuie oprită – deși Ucraina a renunțat la arsenalul ei în 1994 și n-a vrut niciodată în mod serios să-l recupereze.

Maskirovka pentru pacifiști

Mai subtil, dar nu mai puțin intens e războiul informațional extern. Pentru uzul pacifiștilor și putiniștilor de extracție extremistă, fie ea de stânga sau de dreapta din vest, Moscova a propus false coridoare ”umanitare” pe drumuri minate, cum a descoperit Crucea Roșie Internațională, sau ducându-i pe refugiați în captivitate, spre Rusia și Belarus.

Apoi, s-a aruncat nada purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a fluturat știrea potrivit căreia Rusia ”ar opri războiul pe loc” dacă ”Ucraina ar accepta neutralitatea și independența republicilor separatiste Lugansk și Donețk”, precum și anexarea Crimeei, dacă ”și-ar schimba Constituția” și ar renunța la revendicări teritoriale.

În fapt, e vorba de vechea și inacceptabila condiție pusă de Rusia privind demilitarizarea țării vecine. Or, demilitarizarea ar lăsa Ucraina și statalitatea ei la cheremul unui Vladimir Putin hotărât, după cum reiese din repetatele sale declarații, să nu recunoască nici poporul ucrainean ca națiune, nici statul său independent, ori dreptul său inalienabil de a-și alege alianțele pe care le vrea.

Maskirovka pentru vest, presă și servicii secrete

Războiul psihologic menit să aburească Occidentul, o operațiune de amploare însoțind din capul locului războiul de agresiune împotriva Ucrainei, s-a agravat, s-a rafinat și s-a diversificat cu o Maskirovka destinată și analiștilor mai naivi ai presei apusene. Lor li s-a remis un pretins ”document” de agent secret, analist și whistleblower din serviciile secrete ruse, FSB. Potrivit lui, Rusia ar fi, textual ”în căcat”, pentru că liderii ei, debusolați, ar fi greșit grav. Presupusul document e pasămite atât de ”bine realizat”, încât ar fi ”rezistat” unei examinări de către ”două surse” din FSB ale portalului de jurnalism de investigație Bellingcat, cum scrie entuziasmată revista germană Focus.

În fapt, oricare ar fi virtuțile ei formale, presupusa autenticitate a documentului nu rezistă câtuși de puțin unei analize de conținut realmente sobre și sagace.

Fiindcă susține și amplifică mesajele punctelor principale ale propagandei ruse, menite să descurajeze ajutorarea occidentală a Kievului și solidaritatea cu Ucraina, să-i demobilizeze pe adversarii lui Putin și să-i dezbine, încurajând subestimarea masivă a Rusiei și concesiile față de ea.

Prezumtivul document intern ”scăpat”, vorba vine, ca prin ”miracol” de cerberii serviciilor de informații, afirmă pe de o parte truisme, iar pe de alta susține enormități numai bune de prostit, înfricoșat și dezarmat naivi.

Așa de pildă, afirmă, panicard, că ”utilizarea unei arme nucleare tactice” ar fi militar lipsită de sens dar, ”imaginabilă”, în ”scopul intimidării” inamicului.

Apoi ”hârtia” apreciază că asedierea orașelor ucrainene ar putea dura ani de zile (ceea ce ar elimina orice urgență din nevoia de asistență militară apuseană pentru Ucraina, care ar fi de altfel inutilă, de vreme ce ucrainenii ar dispune de ”armanent bun”). Ceea ce, vădit, e o informație falsă. Căci în acest caz oamenii lui Zelenski n-ar avea nevoie de rachete sol-aer străvechi, din arsenalul fostei RDG. Dar această șopârlă e utilă întru mimarea unei armate ucrainene chipurile atât de bine dotate, încât ”n-ar avea nevoie” de ajutor extern.

Or, documentul e extrem de inconsistent, de vreme ce se autocontrazice apoi prea prostește ca să fie demn de un analist al unui serviciu secret. Fiindcă susține că ”data limită” a intervenției militare ruse ar fi ”iunie” curent, întrucât până atunci ”economia Rusiei ar înceta să existe”. Apoi țara s-ar confrunta, din vară, ”cu foametea”. Nu se explică, în acest caz, cum ar putea ”să dureze ani de zile” asediul orașelor ucrainene.

Toate aceste mesaje sunt menite să descurajeze suplimentarea ajutorării militare a Ucrainei și să acrediteze o falsă eficiență a sancțiunilor și a capacității arsenalului ucrainean.

Concomitent, pentru a stimula efectul avizului demobilizator și panicard adresat Occidentului, hârtia dezinformatoare vehiculează o voalată amenințare a Europei cu războiul, dacă nu renunță la sancțiuni.

În rest, face afirmații arhicunoscute despre ”motivarea excelentă” a forțelor armate ucrainene și reproduce varii lucruri comune, mult vehiculate în vest și menite să le facă plăcere occidentalilor, ca să-i ademenească mai bine, potrivit cărora ”blitzkriegul Rusiei a eșuat”.

Că ziariști occidentali serioși pot cădea în capcana credulității și, odată cu ei, și varii decidenți politici, relevă că asemenea operațiuni dezinformatoare, pentru care Rusia e cunoscută din istorie ca poate cel mai mare specialist, au un potențial destructiv și letal de-a dreptul exploziv. Nu trebuie pentru nimic în lume subestimate.

Scrie un comentariu