Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră

Câtă încredere se poate avea în tratativele cu Zelenski, sugerate de Putin

Președintele Rusiei ar fi cerut negocieri la nivel înalt, anunță surse apropiate de oligarhia rusă de la Londra, care citează surse ale Chinei comuniste. Potrivit lor, Vladimir Putin i-ar fi comunicat omologului său chinez, Xi Jinping, că Rusia ar fi dispusă să poarte tratative la nivel înalt cu Ucraina.

Se poate avea încredere în ofertele lui Putin?

Categoric nu, mi se pare mie. Dar poate și-a atins obiectivele militare și acum vrea să înghețe conflictul? Pentru a-l relua la momentul oportun, după bunul său obicei? Poate pentru că mizează pe divizarea comunității occidentale, una prea unită după gustul său, deși sancțiunile occidentale convenite până acum, inclusiv împotria lui Putin și a lacheului său nu mai puțin infect, Lavrov, nu sunt pe moment nici pe departe suficiente? La urma urmei, sancțiunile nu includ pedeapsa ”nucleară”, în speță decuplarea Rusiei de la rețeaua bancară globală, Swift.

Sau îi e frică lui Putin să nu cumva să fie învins pe teren? Căci ucrainienii luptă exemplar. Sau l-au atins în fine sancțiunile anunțate?

Din unghiul meu, nu e nimeni sigur pe viața lui, cât mai rămâne dictatorul la putere. Cu atât mai puțin Zelenski, la Minsk, unde ar urma să aibă loc negocierile. Și unde Stalin l-a asasinat, în 1948, cu mâna NKVD-ului, într-un ”accident de mașină” pe Solomon Michailowitsch Michoels, unul din marii reprezentanți ai teatrului idiș și ai culturii evreiești din Rusia.

Asasinatul a constituit debutul prigoanei antisemite declanșate de regimul stalinist pe care-l adulează Putin. Și care e foarte sensibil la paralele istorice, de vreme ce, sub pretexte de asemenea false, a reînscenat, invadând Ucraina, cotropirea Poloniei de către Adolf Hitler, incursiunea care a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial.

Pare clar că nu e bine ca Zelenski să se ducă la Minsk. Nu e clar, în schimb, cât de lesne îi va putea aburi Putin pe Biden și pe alți occidentali, mimând apetența (inexistentă) pentru ”dialog” și ”negocieri”.

Ce rămâne lumii civilizate că să evite încă un război mondial? Să aplice imediat șah-matul recomandat de Gary Kasparov.

Cum poate fi făcut Putin șah-mat? A spus-o clar fostul campion mondial, Gary Kasparov. Mat în patru mutări.

1) Furnizați Ucrainei ajutor militar.

2) Falimentați mașina de război a lui Putin

3) Înghețați și confiscați fondurile financiare ale lui Putin

4) Dați afară Rusia din toate instituțiile financiare.

Scrie un comentariu