Ucraina a decretat mobilizarea. Bine a făcut. Deși o costă enorm și nimic nu garantează că Rusia lui Putin va lansa așteptata invazie a teritoriului ucrainean încă neocupat. Dar în joc e existența națională. Care e tot mai periclitată și pentru că sancțiunile hotărîte de occidentali sunt un fel de bătaie de joc, dată fiind gravitatea ieșită din comun a violării dreptului internațional de către Rusia.
Nu puțini se derobează de datoria de a-și pune mintea la contribuție și de a încerca să prevadă ce va urma, afirmând că ”nu sunt în capul lui Putin” și, deci, nu știu ce va hotărî pe viitor. Or, nu orice predicție e irațională, știut fiind că rușii nu sunt defel, în majoritatea lor, entuziasmați de perspectiva unui război cu Ucraina. Mai nimeni nu dă pe dinafară de entuziasm belicos în federația condusă de țarul neostalinist. Nu s-au văzut mase de voluntari ruși care să vrea să ia arma în mână ca să-i învețe minte pe ucranieni, arătându-le pisica pentru că s-au opus nerușinat planurilor Kremlinului de a mântui Kievul, un mare și generos proiect salvaționisto-neoimperialist al lui tătuca Putin, care vrea să reîngurgiteze toate teritoriile fostei URSS și poate chiar ceva mai mult de-atât.
Cum va proceda, prin urmare, Putin, în lipsa delirului eroic? Ce vrea, de fapt? Simplu. Președintele Rusiei ”vrea să învingă, dar nu să lupte”, scrie, pe bună dreptate, expertul german Gunnar Heinsohn, istoric și fost profesor la NATO Defense College din Roma, unde a predat până în 2020 demografie de război, o materie nouă.
Or, ca să iasă biruitor fără să-și riște soldații, Putin e silit ”să amplifice frica ucrainenilor amenințându-le, cu toate forțele operative de care dispune, granițele țării”. Iar un adversar tactic abil și redutabil, l-ar ataca pe comandantul șef al trupelor ruse unde Kremlinul și-a creat (prin această concentrare de trupe) vulnerabilități.
Oricum, dacă ucrainienii se apără abil împotriva unei cotropiri, nu va fi nevoie să-i distrugă țarului toate cele ”12.000 de tancuri ale sale. Ar ajunge trei sute și aproximativ o mie de tanchiști care să ardă sub turelele blindatelor lor, ca Putin să se confrunte la Kremlin cu văduvele și cu mamele tinerilor căzuți, urmașele celor care, sub comuniști, au protestat fără frică împotriva uciderii în Afganistan a soldaților ruși, din care 13.000 nu s-au mai întors acasă”, mai scrie Heinsohn. Care nu uită că pe Putin ”îl venerează mulți pentru că a cucerit Crimeea în 2014 fără să tragă un singur foc”. Și fără să piardă vreun militar.
Or, șeful statelor majore americane Milley a estimat că la o confruntare militară directă Ucraina ar pierde 15.000 de oameni, în vreme ce luptele l-ar costa pe Putin 4.000 din prețioșii săi soldați, net mai mult decât ar vrea el să riște, mai crede autorul german, în opinia căruia ”sancțiunile îl neliniștesc pe șeful de la Kremlin mult mai puțin”.
Normal, cât timp pedeapsa dură anunțată de Apus rămâne o simplă bătaie de joc. Sau clar insuficientă. Cum derizorie, mioapă și sinucigașă este și poziția intenabilă a Germaniei privind exportul de arme în Ucraina. Refuzul livrării lor unei țări amenințate, atacate și dezmembrate de un agresor ca Rusia, care-i pune în pericol existența este de nejustificat moral.
A respinge cererea de ajutor militar defensiv a Ucrainei e un refuz istoric extrem de împovărător pentru o țară care a devastat continentul în războaie de agresiune și pretinde a fi învățat ceva din nazism.
E politic de nejustificat într-o Europă care se teme tot mai mult de imperialismul rusesc. Iar intelectual, tactic și strategic e o stupizenie colosală când vrei să conduci un continent care, fără Ucraina, ar rămâne lipsit de zona tampon despărțind-o de potențialul pericol major.
Sigur, liderii occidentali întâmpină încă mari dificultăți în tentativa de a procesa eficient noile știri de pe frontul de est și a elabora reacția adecvată la ele. Ar face bine să-și bage capul sub dușul rece și să se trezească la timp, înainte de a comite un pocinog mai mare decât multe din enormitățile ultimului veac.
Un gând despre „Războiul ruso-ucrainean față cu tacticile lui Putin și ale vestului”