Cele mai noi articole · Politică internațională

Rusia și crima în masă comisă la Olenivka ne privește direct

În cauză nu sunt doar zecile de victime nevinovate ucise sub paza rușilor la Olenivka. Sau zecile de mii de oameni victimizați de ruși în Ucraina. Ci și integritatea noastră morală.

Întrucât a eșuat, militar, pe toată linia, economic nu-i merge bine, iar propaganda dă rateuri perceptibile, Rusia nu mai are multe alternative.

”Planurile Rusiei au eșuat”. Kremlinul a dat greș în multe domenii. I s-au năruit „planurile A, B și C. E deci posibil ca Moscova să-și schimbe tactica din nou”, a estimat mai nou secretarul britanic al apărării, Ben Wallace. Ministrul londonez știe ce vorbește.

Ce încrâncenează și cutremură Moscova?

Cu cel puțin o jumătate din forța invadatoare scoasă de ucraineni din luptă și niște câștiguri teritoriale rusești ample, dar militar extrem de vulnerabile, în sud și est, regimul Putin tremură.

Dârdâie de frica izolării armatei lui din sud, prin bombardări de poduri care asigurau vital liniile de aprovizionare rusești, ca și de spaima anunțatelor și parțial demaratelor contraofensive ucrainene.

E îngrozit, în special, de sporul neîncetat al numărului lansatoarelor multiple de rachete americane de tip HIMARS ajunse pe front și, mai ales, de proxima sosire pe câmpul de bătaie al faimoaselor ATAMCS, care promit să ajute Ucraina să-și recucerească teritoriile pierdute și, la rigoare, dacă îi permit Statele Unite, așa cum ar trebui, să-i atace pe cotropitori adânc, pe teritoriul rus.

Ce i-au rămas Rusiei ca să-și aline angoasa și spaimele? I-au rămas, fără mari opreliști, blufurile, crima și jafurile. Cacealmalele, minciunile, dezinformarea și propaganda sunt relativ ieftine. Și, cât timp nu sunt pedepsite, și crimele.

Cum va arăta următoarea fază a războiului

Următoarea fază a războiului de agresiune va purta, deci, probabil, amprenta recuceririlor ucrainene și a operațiunilor ruse derulate sub steag fals, dimpreună cu semnul atacurilor cu mercenari și eticheta amenințărilor demente, menite să intimideze Vestul și să dezarmeze Ucraina.

Lor li se vor adăugă de bună seamă crime de război mascate mai mult sau mai puțin abil de acuze la adresa Kievului și de oferte de pace false, dar din ce în ce mai stăruitoare, avansate de inși din rândul doi al puterii moscovite, întru destabilizarea și destrămarea frontului încă relativ unit al Vestului. Acestui scop (de a îngrozi inamicul) filmează unii, iar apoi fac să circule în rețele, crime de război atroce.

O peliculă, filmată probabil de făptașii ruși, înfățișa, potrivit ediției de vineri 29 iulie a publicației britanice Daily Mail, imagini ale unei castrări a unui prizonier de război ucrainan în uniformă militară, efectuate cu un cutter, (un instrument de tăiat carton sau covoare) de către inși în uniforme militare ruse.

Această a treia fază a fost inaugurată vineri dimineața.

Crima în masă de la Olenivka

Când s-a răspândit știrea bombardamentului anunţat vineri dimineaţă, de ruși, la colonia penitenciară de la Olenivka, o închisoare situată în teritoriul ocupat de invadatori în estul Ucrainei și atribuit așa-zișilor ”separatiști”.

Pare să fie o nouă și extrem de oribilă crimă de război. Căci în pușcăria din Olenivka erau deținuți prizonierii de război ucraineni, capturați de invadatori. Ar fi fost uciși 53 dintre ei, potrivit știrii difuzate azi dimineața de ruși.

Ucraina, firește, afirmă că separatiștii și-au bombardat propriul centru de detenție, spre a masca torturarea și executarea a zeci de prizonieri de război ucraineni.

Manevra ar fi, ca manipulare, genială. Rușii și-ar acoperi propria crimă de război, acuzându-i pe inamicii Moscovei de a o fi comis. Este ”o altă provocare foarte cinică a forţelor ocupante ruseşti”, a afirmat Myhailo Podoliak, şeful adjunct al cancelariei preşedintelui Zelenski.

Podoliak a denunţat ceea ce a calificat drept o ”operaţiune clasică sub steag fals””Simţind apropierea înfrângerilor tactice, Rusia va recurge la noi provocări canibalistice pentru a le promova pe pieţele globale”, a mai spus, pe bună dreptate, oficialul ucrainean. Cu atât mai mult cu cât Statul Major al Armatei Ucrainene a negat efectuarea de atacuri la Olenivka.

Crima, adevărul despre autorii ei și reacția necesară a lumii civilizate

Are dreptate Podoliak? Nu putem ști nimic în chip neîndoielnic, deci cu certitudinea dezirabilă, de vreme ce, în ”ceața de război”, cum a numit-o von Clausewitz, știrile difuzate de cele două părți sunt în cea mai mare măsură neverificabile.

Dar știm că prizonierii trebui ținuți, conform convențiilor și uzanțelor internaționale astfel, încât să nu li se pună viața în pericol. Prin urmare, rușii sunt de vină pentru moartea prizonierilor uciși la Olenivka chiar dacă ei ar fi murit într-un incident de ”friendly fire”, de atac ucrainean eronat.

Și nu e nevoie de prooroci ori de maeștri ai logicii pentru a infera că e absolut improbabil ca lucrurile să se fi petrecut așa. Ori ca rușii să aibă dreptate. Contextul, istoria și experiența ne oferă suficiente chei că să intuim adevărul celor petrecute la Olenivka. Localitate care a devenit aproape cert scena unei dintre cele mai monstruoase crime de război comise de Rusia lui Putin.

Dar nu ajunge să știm. Și nu ajunge să acuzăm. E și pentru igiena etică a lumii libere un imperativ deopotrivă moral, politic și militar, ca atât criminalii din colonia penitenciară cât și complicii lor să fie trași la răspundere, judecați și condamnați la pedepse adecvate cu maximă celeritate.

E absolut obligatoriu să li se dovedească personal atât militarilor și dregătorilor care-i comandă, cât și civililor culpa și răspunderea pentru monstruoasa asasinare a prizonierilor ucraineni. Și nu mai puțin obligatoriu e să fie arestați și deferiți justiției.

Nu mai e câtuși de puțin destul ca liderii apuseni și forurile internaționale să tot articuleze osândiri pioase din vârful buzelor. E imperios ca reprezentanții lumii civilizate să convină modalități de aplicare a acestui imperativ moral, cu tot ce implică transpunerea lui concretă.

Un gând despre „Rusia și crima în masă comisă la Olenivka ne privește direct

Scrie un comentariu