Cele mai noi articole · Politică internațională

Restabilirea păcii în Gaza: antisemitism, totalitarism și demografie

Notă:

 1. Söhne und Weltmacht: Terror im Aufstieg und Fall der Nationen” – Gunnar Heinsohn

12 gânduri despre „Restabilirea păcii în Gaza: antisemitism, totalitarism și demografie

 1. Ce mare lucru a spus Heinsohn! Pentru mine e ca a lamuri dece un rulment fara o bila nu merge corect.

  Heinsohn a argumentat consistent teza sa din ”Fii și Puterea Mondială” (1), potrivit căreia populațiile care cresc prea rapid (și cu prea mulți tineri bărbați lipsiți de joburi) se îndreaptă inexorabil spre instabilitate, spre război sau război civil, cum s-a văzut în Liban și Algeria. Acest tineret supranumerar numit de Heinsohn ”The Youth Bulge” e excesul demografic care furnizează masa rinocerizată necesară succesului oricărei mișcări extremiste, totalitare, un rezervor de combatanți comuniști, naziști, legionari, islamiști sau fanatici ecologiști.

  Mi-ati mai dat un raspuns la o intrebare mai veche. Va multumesc.

 2. Să nu ne facem iluzii. Pacea nu e posibilă. E frumos să se vorbească de ea, de două state și de alte celea, dar nu e fezabilă sub nici o formă sau stare de agregare.

  Chiar dacă țările arabe urăsc Hamas cu spume, se tem de hamași și nu sunt dispuse să primească picior de refugiat din Gaza tocmai de teama Hamas, găsesc un beneficiu imens din supraviețuirea Hamas în Gaza și/sau Cisiordania.

  Nesfârșita problema palestiniană dă un obiectiv clar lumii arabe și islamice. Arabii oprimați de regimurile, unul mai zgubilitic și mai corupt ca altul, din țările lor au astfel o preocupare acută: frații palestinieni în luptă pe viață și pe moarte cu monstrul sionist. 😂 Lupta lor justifică orice împilare și orice suferință.

  Cea mai amuzantă chestie am văzut-o acum vreo 15 ani la Cairo. Oameni ce probabil n-aveau nici măcar un acoperiș deasupra capului, jerpeliți și îmbătrâniți înainte de vreme, stăteau zi lumină într-o cafenea sau ceainărie sordidă ciuciți pe scăunele, lingând la nesfâșit aceeași căniță, trăgând cu sete din țigări ieftine, și dezbătând cu aplomb situația cumplită a fraților arabilor din robia sionistă. Care frați arabi oprimați au ferme și livezi înfloritoare, trăiesc în case spațioase, curate, nu se tem că vine poliția secretă să-i ridice pentru cine știe ce vorbă aruncată aiurea și au pașapoarte israeliene cu care pot călători oriunde-n lume. Mulți dintre ei își petrec vacanțele boierește la Sharm El Sheik în Sinai, care pentru egiptenii de rând fără permise speciale e zonă strict interzisă. 🤣

  Orice s-ar întâmpla, și chiar dacă Hamas va fi făcut piftie țările arabe și cele islamice vor investi puternic în găsirea unei alternative. Va apare altceva. Vedem asta în istoria recentă: OEP-ul lui Arafat s-a „îmburghezit” bine de tot în ultimele două decade ale vieții lui Arafat. Marele „ascet revoluționar” a murit la Paris în 2004 miliardar în dolari. 🤣 Cam în aceeași perioadă au început să apară Jihadul Islamic și apoi Hamas ca să preia rolul de circar desemnat, în care OEP scârțâia rtot mai tare.

  Israelul trebuie să înțeleagă că nu va avea pace într-un viitor previzibil și să se izoleze complet de arabii din teritorii. Sigur că nu e simplu și arabii de acolo sunt o mână de lucru ieftină și la îndemână. Dar costul în sânge e probabil un pic prea mare….

  1. Dom Iosif, culmea culmilor. Am stat cu un nene la telefon; din considerente profesionale.
   Era ceva de downladat si lua timp 10-15 minute. A fost aceasta pauza in care ne-am luat la vorbe extracuricular ca sa zic. Vorbea coerent, fara accent ca un cetatean al cetatii.
   Cand s-a apucat sa-mi explice ce e cu Hamasul si ca se trage din fratia musulmana care a venit pe lume sa ajute arabii napastuiti, infometati si chinuiti. O organizatie caritabila care va sa zica dadea lapte cu biberonul la pruncii ale caror mame nu aveau lapte datorita stresului.
   Sa fim constienti ca sunt prosti utili peste tot. Mai am un exemplu. Unu, IT-st la universitate, si-a dus bunica in Cuba-n vacanta. Se lauda ca au vezetat un muzeu dedicat lui Che Guevara.

   Mare-i gradina asta si muti mai si sar gardul.

   PS.
   Ma bucur sa va vad pe blogul lui Iancu. Sunteti un om creator de opinie si de mare cultura. Veniti cat mai des dom Iosif

  1. Nu citisem, dar nu mă surprinde. Totuși, costurile în vieți sunt incomensurabil mai scumpe. Iar Israelul se bate pentru supraviețuire, așa că ar fi condamnabil să-și permită să lase banul să decidă oprirea luptei.

   1. O viata pentru un netrebnic e nimic. Pentru un om, e totul.
    Tot vroiam sa va pun intrebarea, dar nu gaseam raspunsul dvs. Acum l-am gasit.
    Doamne ce diferenta intre un salbatec si un crestin ori evreu. In discutie nu intra kiril et co. Ei sunt mai aproape de Timur decat de Europa. Mai rau, asta macar a cladit Samarkand. Stau si ma tot intreb, cum poate fi atat de multa crima si lipsa de umanitate la timpul asta? Chiar nu stiu….Dumnezeule Mare

   2. Va scriu ceva pentru maine dimineatza.
    Tin la dumneavoasta ca la propriul tata, frate si asta nu-i o substitutie freudiana.
    Va vad tensionat si stiu dece. Trecem, mai ales oamenii cu suflet printr-o perioada grea. Israelul va invinge; e convingera mea. Nu ca convingerea mea merita mare branza dar am aparent darul premonitiei hahaha.
    O sa vedeti si dupa, sa-mi dati o bere. Sigur pe gratis.
    Numai bine stimat domn!

 3. Robert spune Israelul va invinge; e convingera mea. Nu ca convingerea mea merita mare branza dar am aparent darul premonitiei hahaha.: ” Unii dintre noi, banuim de unde izvoraste premonitia. Din copilarie, influentata de buna crestere. Ne-ai facut-o cunoscuta indirect dear Robert 🙂

  Iar Iosef Svejk: Să nu ne facem iluzii. Pacea nu e posibilă. E frumos să se vorbească de ea, de două state și de alte celea, dar nu e fezabilă sub nici o formă.
  Oare de ce nu este posibila pacea, domnule Iosef ? Raspund tot eu 🙂
  Cred ca unii dintre dvs cunosc faptul ca “Ierusalimul- Yerushalaym, va fi facut un potir ametitor, pentru toate popoarele dimprejur” Si nu este doar atat. Premonitia ( vorba lui Robert) continua: …. ” voi preface Ierusalimul intr-o piatra grea pt toate popoarele. Toti cei ce vor incerca så o miste ( piatra) se vor rani ( vor fi zdrobiti de ea)
  Acuma reflectati la decenii, ca sa nu zic secole de invrajbire intre arabi si evrei, precum si dorinta mai marilor lumi, de a” inchide” sau rezolva aceasta problema. De ce nu pot acest lucru ? Este normala aceasta ura intre descendentii lui Sem ? Daca nu, unde-si are izvorul ? Nu cumva intr-o religie falsa (vorbesc de islam ) ?
  Asa este ! am darul confuziei 🙂 Toate cele bune. Plec la munca.

Scrie un comentariu