Cele mai noi articole · Politică internațională

Victoria Rusiei la Bahmut, o realitate? O catastrofă?

Scriu aceste rânduri nu doar întristat, ci și perplex, silit de datoria de a acorda prioritate absolută adevărului. Victoria mercenarilor la Bahmut după cea mai lungă bătălie pentru un oraș din istoria militară a Rusiei, una care a depășit ca durată și epica încleștare militară de la Stalingrad, e un triumf și pentru Putin, și pentru regimul său, nu doar pentru Prigojin.

Pentru Ucraina, pentru armata ei și mai ales pentru președintele Zelenski, un lider care a înțeles bine miza psihologică majoră a acestei bătălii (una amplificată cu fiecare zi a celor aproape zece luni scurse de la primul atac terestru asupra orașului, de la 1 august 2022) e pur și simplu o tragedie. Iar această tragedie are mai multe componente. Una e militară. Și e parțial obscură.

Știm ce înseamnă, în termeni militari, pierderea controlului asupra Bahmutului. După 15 luni de lupte, dacă adăugăm și primele bombardamente rusești, cucerirea integrală a Bahmutului e, pentru ruși, nu doar o mare victorie simbolică și psihologică, dovedind că armata lui Putin nu e chiar toată în descompunere și putrefacție.

E, concomitent, o izbândă tactică de anvergură, care pune în mare pericol orașele strategic importante Kramatorsk și Sloviansk, apărând trupele ruse în direcția Lisiciansk. Căci Sloviansk e lângă o rută de acces cheie, legând capitala Kiev de Harkiv. Iar Kramatorsk-ul, centru administrativ al regiunii Donețk din 2015, cucerit după 2014 de ruși, iar apoi recucerit după trei luni de ucraineni, e considerat cel mai important centru industrial din estul Ucrainei. Bahmutul era al treilea oraș cheie de apărat de către ucraineni, dată fiind poziția lui importantă. Și părea să poată fi măcar în parte protejat. Dar nu știm de ce s-a produs, în răspăr cu informațiile privind izbânzi difuzate de Statul Major sau de ministerul ucrainean al apărării.

Și nu știm de ce ordinul președintele Zelenski, de a se apăra neapărat Bahmutul, n-a fost îndeplinit. Nu s-a vrut? Nu s-a putut? A trădat cineva? Cine a mințit? De ce? Unde sunt comandantul armatei Zalujni și explicațiile lui? De ce nu au mai apărut de zile în șir nici el, nici ministrul apărării Reznikov, iar șeful grupului de unități armate din est, Syrski, era și el duminică dimineața absent?

Și de ce s-a văzut nevoit oficiul prezidențial să amendeze, să nege, să clarifice declarațiile din Japonia ale președintelui Ucrainei, Zelenski, ale cărui afirmații păreau să admită pierderea Bahmutului? Ucraina e datoare cu explicații celor care luptă pentru ea, celor care cred în ea. Ucraina e datoare să lămurească persuasiv de ce i s-a concedat Rusiei o victorie atât de mare ca Bahmutul.

Zilele trecute, vice-șefa ministerului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, afirmase, după zile de știri militare excelente, pentru ucraineni, că situația ar fi critică, iar luptele grele. Și că rușii au inundat cu trupe Bahmutul. De unde le aveau rușii, spre care se afirmă că au pierdut în aproape un an și jumătate de la invazie peste 200.000 de militari? De ce aceste forțe ruse proaspete de la Bahmut n-au fost atacate eficient? De ce nu s-au întărit suficient și eficient rândurile luptătorilor ucraineni?

Da, se afirmă la Kiev, spre îmbărbătarea multora, că trupele ruse ar fi fost aproape încercuite, că flancurile – cum a declarat, între alṭii, generalul Syrski, duminică după-amiază- sunt controlate de ucraineni și că rușii vor trebui să treacă în defensivă. Și se amintește, pe drept, că victoria mercenarilor de la Bahmut trebuie analizată în contextul eșecului campaniei lor de iarnă, care n-a adus Moscovei nimic.

E adevărat. Și totuși. Pierderea Bahmutului, oricât ar fi fost de distrus orașul, nu e mai puțin catastrofală din perspectiva bătăliei simbolurilor și imaginii celor două oștiri, ca și din perspectiva credibilității autorităților ucrainene, care au alimentat până la capăt impresia că la Bahmut situația ar fi sub control. Când, în realitate, nu era.

E războiul pierdut? Nu. Dar înfrângerea într-o bătălie cheie, tot înfrângere se cheamă că este, chiar dacă i se edulcorează amara recunoaștere tot anunțându-se ”avansări în suburbiile” orașului.

7 gânduri despre „Victoria Rusiei la Bahmut, o realitate? O catastrofă?

  1. Nu e inca clar dom Iancu. Stire de acum 3 ore, Sky News:

    Top Ukrainian general visits frontline near besieged Bakhmut
    The commander of Ukraine’s ground forces said he had visited frontline positions near the besieged eastern city of Bakhmut.

    Colonel General Oleksandr Syrskyi thanked troops defending the area.

    In a post on Telegram he also said Ukrainian forces were continuing their advance along the flanks of the ruined city.

    There are competing claims about whether Russian forces have taken control of the city.

    Volodymyr Zelenskyy earlier said Bakhmut was „not occupied by the Russian Federation as of today”.

    Hours earlier however, Russian state news agencies reported Vladimir Putin had congratulated „Wagner assault detachments, as well as all servicemen of the Russian Armed Forces units, who provided them with the necessary support and flank protection, on the completion of the operation to liberate Artyomovsk” – Bakhmut’s Soviet-era name.

    The fog of war has made it impossible to confirm the situation on the ground.

  2. Va vad extraordinar de pesimist. Dupa mine si stiti ca am mai spus, batalia pentru Bahmut a fost o diversiune ucraineana. La cati orci au pierit acolo e un mare succes nu o lupta pierduta.
    Vedem in proximele zile daca am ori nu dreptate.
    Pana atunci va doresc o noapte buna si un suflet mai optimist.

  3. Uitati aici dom Iancu, seara tarziu…9:30 Duminica. Ruski se pisa pe ei. Spun ca orice F 16 n-are cum vbura din Ucraina ci trebuie sa vina de altundeva. Trecand peste narativa asta e un semn ca au o frica de moarte. Somn usor sa n-ai putika.

    Russia questions NATO over F-16 jets for Ukraine
    Russia has warned the US and its NATO allies over their plans to provide Ukraine with F-16 fighter jets.

    The country’s ambassador to Washington, Anatoly Antonov, questioned whether the use of the powerful planes in the war would constitute direct Western involvement – claiming Ukraine does not have the required infrastructure or personnel to operate them itself.

    Writing on the Russian embassy’s Telegram account, he said: „Every specialist knows that there is no infrastructure for the use of F-16s in Ukraine, and the required number of pilots and maintenance personnel is not there either.

    „What would happen if American fighters take off from NATO airfields, operated by foreign ‘volunteers’?”

    Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy has long pleaded with his Western allies to provide the jets, and got his wish at the G7 summit over the weekend.

    But it will take months for Ukrainian pilots to be trained to use them.

  4. …si de bucurie ca bandele teroristilor rusi au pus mana pe Bahmut sau pt. bani (ca doar „n-au miros”) cantareti romani canta pt. uneltele rusiei in R. Moldova. S-or fi terminat banii sponsorilor, politicienilor si interlopilor din Romania? Mi-a venit greata privind finalul postarii Privesc.eu Moldova, in care, batranele necajite din Orhei, dupa ce au aplaudat spusele oligarhului fugar, Sor, se delecteaza pe muzica cantata de un cantaret ajuns acolo din Romania. Pe pagina de Fcbk a cantaretului, plin de sfinti, icoane, manastiri, preoti, cantari bisericesti… O fi smerenie dupa ani si ani cu microfonul la gura in fata unor personaje controversate? Nu stiu, e treaba lui, dar acum Sor e mai mult decat controversat incat sa canti la un miting organizat de pro-rusii din solda lui, oameni care sustin Rusia si blocheaza drumul Moldovei spre Europa libera. Multa greatza…!

  5. Opinia mea e ca Bahmutul a cazut de saptamana trecuta, poate chiar de mai multa vreme (10 -14 zile), doar ca nu se potrivea situatia cu vizita lui Zelensky. E de inteles. Cred ca ucrainenii au tras cat au putut de Bahmut si a venit vremea sa treaca la ofensiva. Daca recapata Bahmut, o sa fie o lovitura de imagine. Orice ofensiva e buna, in termeni de moral, imagine si recunoastere in UE si US. Vom vedea ce se mai intampla.

Scrie un comentariu