Spiritualitate

Tirania de maxim succes

Cum se manifestă cea mai de succes tiranie? A explicat-o simplu Allan Bloom, autorul cărții capitale pentru gândirea politică a ultimelor decenii, care este ”The Closing of the American Mind”.

Potrivit lui, această tiranie de maxim succes nu e aceea care se folosește de forță că să asigure conformitatatea (obediența, uniformizarea).

E aceea, care ”anulează conștiința altor posibilități, făcând de neimaginat ca alte căi să fie viabile, care lichidează simțul că există și un exterior”.

Iată experiența politico-mediatică a ultimilor ani. Fără să se aplice forța fizică decât împotriva protestelor în contra restricțiilor, majoritățile s-au conformat voluntar și grăbit oricăror măsuri liberticide, oricât de iraționale sau disproporționate ar fi fost, ba chiar cerând cu furie supunerea nemiloasă a oricărei disidențe.

Merkel a inventat monstruoasa sintagmă, potrivit căreia politica ei (indiferent ce făcea) ar fi fost, chipurile, ”alternativlos”, adică ”fără alternativă”. La fel se comportă și mare parte din elitele ultraprogresiste care, în numele foarte elasticului concept al ”combaterii urii” au îngrădit până la anulare libertatea exprimării și dreptul la opinie. Ele controlează segmente importante din presă, tutelează și foarfecă sever deciziile giganților tehnologici, ale multor oameni politici de frunte și cenzurează la sânge discursul politic, ideologic, ecologic, social și medical permis, ori bătăliile cu final cunoscut din spațiile virtuale și rețelele sociale.

Verdictele lor sunt definitive și inapelabile, scuzele condamnaților inutile, sentințele lor irevocabile și fără alternativă. Spiritele par anesteziate, fantezia lichidată, iar conștiința altor posibilități a dispărut, făcând de neimaginat ca alte căi în afara celor omologate oficial să fie viabile, ori să se mai manifeste simțul că ar exista ceva dincolo de cămașa de forță intelectuală, dincolo de celula capitonată a conformității voluntare, generale, universale, globale.

Din această conformitate plină de sentimente, angajamente și tratamente a dispărut ce ne conferă libertatea: diferența dată de ”gândurile raționale diferite și de principii fundamentale”, cum ar fi zis Bloom.

Pare că am intrat, și în vest, unde sunt chinezii de mult. În sinistra tiranie totalitară, plăcut capitonată, a armoniei eterne.

Scrie un comentariu